Sarajevo kao Tunis: Prosvjedi branitelja ako se Srbiji izruči Purda

Sarajevo kao Tunis: Prosvjedi branitelja ako se Srbiji izruči Purda
...te zemlje da u roku od deset dana postignu dogovor o uspostavi nove vlasti, a istodobno je zaprijetio masovnim prosvjedima ako bi bosanskohercegovačko pravosuđe odlučilo izručiti hrvatskog branitelja Tihomira Purdu Srbiji.

Predsjednik koordinacijskog odbora Said Kulosman izjavio je kako je strankama ostavljen rok od deset dana za postizanje dogovora o uspostavi vlasti koja mora početi žurno rješavati nagomilane probleme u zemlji, uključujući tu status razvojačenih branitelja i članova obitelji poginulih i nestalih.

"Ako ne bude vlasti u roku od deset dana, koordinacijski odbor će se ponovo sastati i odlučiti o primjeni nekih radikalnijih mjera. Ne bismo željeli da se dogodi nešto poput onoga u Egiptu ili Tunisu, no ovo je krajnje upozorenje da se pristupi konstituiranju vlasti na svim razinama", kazao je Kulosman.

BiH na novu vlast čeka još od izbora održanih 3. listopada 2010. godine kada su provedeni opći izbori, no stranke koje su na njima osvojile najveći broj glasova ni do danas nisu uspjele postići dogovor o vladajućoj koaliciji.

Koordinacija braniteljskih udruga na sarajevskom je skupu razmatrala i slučaj Tihomira Purde, koji od 5. siječnja u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku Suda BiH o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje zbog navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima.

Predsjednik Udruge umirovljenih i razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivan Jurčević upozorio je kako su kroz patnje kroz koje sada prolazi Tihomir Purda nepravedno već prošli brojni drugi koje je optužilo srbijansko pravosuđe te da stoga ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ne smije dopustiti da Purda bude izručen.

"U slučaju da Purda bude izručen može doći do ogromnih prosvjeda, posebice na teritoriju Federacije BiH", zaprijetio je Jurčević poručivši kako su sve hrvatske i bošnjačke udruge okupljene u koordinaciji potpuno ujedinjene oko ovih stajališta. (Fena)