SARAJEVO Inspektori kaznili 222 roditelja zbog odbijanja cijepljenja djece

SARAJEVO Inspektori kaznili 222 roditelja zbog odbijanja cijepljenja djece
Ilustracija

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom cijepnom statusu iz organizacijskih jedinica JU Dom zdravlja SŽ, sanitarni inspektori KUIP-a su, po službenoj dužnosti tijekom 2019. godine dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja djece.

Pozivu inspektora se odazvalo 325 roditelja, od kojih je 222 (68,39%) odbilo cijepljenje djece, te su im radi propuštanja te zakonske obveze izdane novčane sankcije u ukupnom iznosu od 22.200,00 KM, priopćeno je iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Od navedenog broja, 103 roditelja (31, 69 %) su se izjasnila da će cijepiti dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti.

Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenom cijepljenju, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja.

Radi usporednih pokazatelja zanimljivo je spomenuti da je tijekom 2018.godine iz istog razloga u razdoblju od lipnja, kada je počelo sankcioniranje roditelja zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu djecu, do kraja prosinca sankcionirano 358 roditelja i izdano isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800,00 KM.

U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za razdoblje od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih potvrda iz domova zdravlja u 2019. godine bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548.

Razlog tih 24,45 % manje dostavljenih potvrda je, najvjerojatnije, pojava epidemije morbila u SŽ u protekloj godini, kada se povećao broj cijepljenja djece.

Roditelj/staratelj je dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, između ostalih i protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM.

I u 2020. godini županijski sanitarni inspektori će nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom cijepnom statusu iz JU Dom zdravlja SŽ.