Samo u prethodnoj godini oko 14.000 Hrvata napustilo BiH

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj

Izaslanstvo GV je informiralo Predsjednicu RH političkim prilikama u BiH, posebno o položaju Hrvatskog naroda. Ljubić je posebno istaknuo da se broj Hrvata u BiH u odnosu na stanje prije rata prepolovio, te činjenicu da je samo u prethodnoj godini oko 14.000 Hrvata napustilo BiH. Naglasio je kako je to problem koji traži žurne odgovore i konkretne aktivnosti.
Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.
„Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH" - naglasio je Vukoja u svome izlaganju i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.
Predsjednica Grabar Kitarević istaknula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom i kulturnom i svakom drugom planu, te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.
Dr. Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.
Zajednički zaključak sastanka je kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata, te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje, priopćeno je iz HNS-a BiH.