Samo u BiH: Ukrali tri centimetra asfalta

krađa, BIH, asfalt, Stolac, Neum, gradnja, cesta, Stolac, ceste, Neum, svitava, svitava kod čapljine, radovi, radovi na putu, Mostar, Ljubuški
Već tri dana, po nalogu Tužiteljstva BiH, sudski vještaci uz asistenciju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) provjeravaju debljinu asfalta. Sumnja se da je smanjenjem debljine asfalta proračun Federacije oštećen za najmanje 300.000 KM.

Afera „Remorker"

Preliminarni nalaz vještaka može biti dokazan i laičkim metodama. Prema saznanjima FTV-a, na početku asfalta debljina je deset centimetara, 500 metara dalje asfalt ima samo sedam centimetara. Tri su centimetra, dakle, ukradena.

''To mi nije poznato. Ako jeste, organi su na terenu. Ako oni naprave uvid i sve utvrde, onda će postupiti prema takvim saznanjima'', kazao je za FTV Filip Vujeva, direktor „Cesta FBiH".

Strani izvođač radova na ovoj dionici sarajevske zaobilaznice bila je hrvatska tvrtka „Osijek-Koteks", koja je pod istragom USKOK-a u aferi „Remorker", a asfalt je postavljalo poduzeće "Strabag", koje je, također, pod istragom hrvatskog USKOK-a.

''Nadzor vrši naš inženjer, a to je tvrtka IGH'', kazao je Vujeva.

Inače, IGH je hrvatska kompanija čiji je direktor bio Jure Radić, bivši hrvatski ministar obnove. Kada i kako je ova kompanija uvedena u bh. ceste, za sada nije poznato. Također, mnogo toga nije poznato i u federalnim javnim poduzećima "Autoceste" i "Ceste". Ove dvije državne tvrtke, naime, odavno nemaju nadzorne odbore koji kontroliraju poslovanje.

„Ceste" nemaju Nadzorni odbor već godinu, možda dvije'', rekao je Vujeva.

Raspolažu milijunima

Izvještaji o radu ovih dviju javnih kompanija, koje raspolažu milijunima, isključivo su podnošeni ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću (SDP), odnosno Vladi FBiH. Stoga, kako zaključuju na FTV-u, i ne čude propusti i nezakonitosti u radu, koje provjerava Državno tužiteljstvo.

Istraga o dionici Vlakovo - Lepenica

Predmet istrage, osim sarajevske zaobilaznice, navodno je i ugovor o gradnji dionice na koridoru 5C Vlakovo - Lepenica, koji su „Autoceste" potpisale s turskim „Cengizom", a na osnovu kojeg je, zbog navodne računske greške, FBiH oštećena za oko 14 milijuna KM.

''U Tužiteljstvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na određena događanja u okviru gradnje koridora 5C. S obzirom na to da je predmet u radu, ne možemo medijima i javnosti dati više detalja'', rečeno je FTV-u u Tužiteljstvu BiH.