Samo u BiH: Spavaća soba u FBiH, a dnevni boravak u RS

Republika Srpska, Federacija BIH
Pola ovoga mjesta se nalazi u Republici Srpskoj, a pola u Federaciji BiH. Granica dijeli imanja, ali i kuće. Entitetska granica dijeli kuću Radovana Svrdlana.

Spavaća soba mu se nalazi u Federaciji, a dnevni boravak u RS-u. S obzirom na to da gotovo dvadeset godina živi na liniji ragraničenja, u šali kaže, uvijek je na relaciji dvaju entiteta.

"Imam kuću i u Federaciji i u RS-u. Familija kad dođe, tko hoće da živi i spava u jednom dijelu, tko voli RS ide u ovaj dio, tko voli Federaciju ide lijevo, tako da imamo mir", šali se Radovan Svrdlan.

Porez nikome ne plaća, jer ne zna kome pripada. Struju plaćaju u Trebinju, međutim u većini slučajeva ne zna kome se obratiti jer su nadležnosti podijeljene između dvaju entiteta, piše N1.

"Malo je nezgodno, jer, što ono kažu, ni tamo ni vamo. Npr. vlasti - obraćaš se jednim i kažu ‘to je Federacija, mi to ne možemo iz Trebinja', obratiš se drugima kažu ‘a to je RS'. Baš smo neutralni, nigdje smo, ni na nebu ni na zemlji", ocjenjuje Dragana Svrdlan.

Kuća Miće Ćurtovića dejtonskom je podjelom završila u Federaciji. Na pitanje čija bi policija došla na očevid, kada bi se nešto dogodilo, odgovor ne zna.

"Točno ne znamo, više smo privezani Trebinju, jer ako bi dolazila policija iz Ravnoga mora opet doći preko Trebinja, tako da bi zvali trebinjsku policiju, a bi li oni došli ili ne to je druga priča", kaže Ćurtović.

Kuća u jednom, a njiva u drugom entitetu, sudbina je to koja je zadesila Čedomira Marinovića. Priča nam, brojni su problemi mještana ovoga sela koje nema rasvjetu, vodu ...Veliki problem im predstavljaju i mine, koje se nalaze oko 150 metara od kuća.

"Jedino stočarski kraj i nešto šume bi mogli malo koristiti, ali ne možemo jer bi trebala jedna dozvola iz Ravnoga, druga dozvola iz Trebinja. To je jedno, a drugo što je minirano do takve mjere da to nije moguće koristiti", ističe Marinović.

U selu je pet domaćinstava, s oko 15 stanovnika, koju se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom. U kojem su entitetu, mještani kažu, sasvim im je svejedno, veliku politiku ne vode već svakodnevnu brigu za golo preživljavanje.