SAD se vraća u BiH i na Balkan, iz američkog Kongresa upućen poziv za izmjenu Izbornog zakona

amerika i un
...demokratske putanje zemlje i njezinu predanost vladavini zakona. To također dovodi u pitanje rizik Bosne i Hercegovine za približavanje EU i NATO-u. Ovo nije samo rješavanje problema za održavanje jednih izbora. Rješavanje ovog problema učinit će Bosnu i Hercegovinu jačom, reprezentativnijom demokracijom koja predstavlja sve svoje građane".

Rekao je to tijekom saslušanja pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Kongresa Saša Toperić, viši suradnik i direktor Inicijative za mediteranski bazen, Bliski istok i Zaljev pri Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins, piše Večernji list BiH.

"Daytonsko nasljeđe i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana" naziv je saslušanja koje je jučer održano i na kojemu je o svojim zapažanjima prigodom posljednjeg posjeta BiH i regiji govorio i pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika zadužen za Europu i Euroaziju Matthew Palmer.

SAD investirao u BiH

Uz Palmera, svjedočili su i Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, Philippe Leroux-Martin, direktor za vladavinu, pravdu i sigurnost u Institutu za mir SAD-a, Shirley Cloyes DioGuardi, savjetnica za Balkan Albansko-američke građanske lige. 
Ova rasprava se održava uoči dramatične političke završnice u koju ulazi BiH zbog nepostizanja dogovora o izmjeni Izbornog zakona, što dovodi u pitanje legitimitet predstojećih izbora općih izbora predviđenih u listopadu ove godine. 
Predsjedatelj saslušanja, republikanski zastupnik Dana Rohrabacher, ususret raspravi upozorio je na opasnost od eskalacije krize. 
- U posljednjih 25 godina Sjedinjene Države i naši saveznici uložili su jako puno u uspostavu mira i stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu. Daytonski sporazum iz 1995. zaustavio je krvoproliće, ali nije riješio temeljna pitanja koja se odnose na BiH i regiju. Strukture, koje su donijele mir, danas kompliciraju bh. potragu za demokracijom. Ova rasprava se odnosi na pravnu i političku dinamiku koja prijeti delegitimizaciji izbora kasnije ove godine te na to kako vlada Sjedinjenih Država može zajednički raditi s našim partnerima kako bi se izbjegla potencijalna kriza - izjavio je zastupnik Rohrabacher. Palmer je pak dodao kako međunarodna zajednica smatra lokalne lidere najodgovornijima za donošenje rješenja koja bi vodila zemlju iz aktualne krize.

- Odgovornost je lidera na svim razinama da se identificiraju promjene koje treba provesti, reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova, da se BiH izvede na put koji vodi ravno k integraciji u europski sustav - rekao je Palmer. Toperić je upozorio na potencijalnu krizu koja bi mogla nastupiti u BiH u slučaju izostanka dogovora o izmjenama zakona i održavanju izbora, nakon što je Ustavni sud donio potrebne odluke, ali i Sud za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", "Zornić"... 
- Posljedice poništavanja uključuju i nepostojanje potpuno funkcionalne vlade i parlamenta na razini države i entitetske razine, kao i učinak koji će to imati, uključujući: moguću potpunu paralizu političkog sustava, unutarnje ustavne krize, blokiranje bilo koje budućnosti reformskih napora i visoki rizik za regionalnu nestabilnost i vanjsko uplitanje, manipulaciju i destabilizaciju onih koji se protive Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji, posebice Rusija - ocijenio je Toperić koji je među najupućenijim u zbivanja u BiH budući da je i rođeni Sarajlija. 
On se zauzeo za odlučnu akciju američkih vlasti prema BiH, posebice da bh. čelnici moraju poštivati Daytonski mirovni sporazum, Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava, te im poručiti kako suprotno znači zatvorena vrata za NATO-u ili EU. On je istaknuo kako to podrazumijeva pronalaženje rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i grada Mostara. 
- Kongres i Trumpova administracija trebaju preuzeti vodeću ulogu u pronalaženju rješenja i snažno podupirati Veleposlanstvo u BiH i predstavnike EU u zajedničkom nastojanju da posreduju u pozitivnom rješenju Izbornog zakona i drugih sudskih presuda. Ohrabrujuće je da je Wess Mitchell, naš pomoćnik državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, sada više angažiran na Balkanu - ocijenio je Toperić. Po njegovu razmišljanju, bez većeg političkog vodstva SAD-a postoji opasnost da se "trenutačni pregovarački proces može brzo raspasti u korist vanjskih sila, posebno Rusije". 
- Rusija se već priprema to iskoristiti protiv SAD-a, propagandu oko neuspjeha u postizanju rješenja - smatra on. 
Najzaslužniji za organiziranje saslušanja pred američkim Kongresom je Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA), koji je u nedavnom autorskom tekstu također upozorio na prijetnje od toga da SAD i EU prepuste BiH krizi. On tvrdi da je za SAD pitanje od nacionalne sigurnosti održati stabilnu i prosperitetnu BiH te posebno ulogu Hrvata kao vezivnog tkiva zemlje.

Povratak ‘kući'

- Važno je da Amerikanci shvate koliko su Hrvati važni za sveukupnu višenacionalnu strukturu BiH, a može se govoriti o ljepilu koje drži ovu zemlju. Bh. Hrvati svih orijentacija vide svoju budućnost na Zapadu i duboko su pro-NATO i proeuropski orijentirani - ocijenio je Rukavina. 
Predsjednik Udruge američkih Hrvata Mark Jelić također je izrazio očekivanje kako je "saslušanje u Kongresu početak ponovnog angažmana SAD-a da poduzme jasne, snažne i odlučujuće korake potrebne za provedbu Daytonskog sporazuma i sudske odluke sudova u BiH koji tumače sporazume". Jelić je zatražio od američke administracije da se odlučno zaustave svi oni koji potkopavaju prava hrvatskog konstitutivnog naroda. 

Vecernji list