SAD izručio bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba osumnjičenog za ratne zločine

ratni zločin

Američke vlasti izručile su Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Milana Trišića koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio ratne zločine, potvrdili su u četvrtak iz Tužiteljstva BiH koje vodi ovaj slučaj.

Trišić (56) je uhičen u sarajevskoj zračnoj luci nakon deportacije iz SAD.

Tužiteljstvo BiH tereti ga da je kao pripadnik vojske bosanskih Srba na području Bratunca u istočnoj Bosni tijekom 1992. počinio zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tereti ga se da je sudjelovao je u zločinima ubojstva, progona, nezakonitog zatočenja i zlostavljanja te progona Bošnjaka.

Tijekom istrage o zločinima u Bratuncu iz kojega je na početku rata u BiH prognano gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo istražitelji su došli do podatka da Trivić nakon napuštanja BiH živi u SAD-u a nakon toga je od američkih vlasti zatraženo njegovo izručenje.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako i dalje poduzimaju intenzivne aktivnosti čiji je cilj lociranje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina u toj zemlji koji sada žive u inozemstvu.

Trišić je ranije osuđen na godinu i pol zatvora u SAD jer je istragom koja je tamo provedena utvrđeno kako je dao lažne podatke o sudjelovanju u ratu u BiH kada je aplicirao za zelenu kartu odnosno dozvolu boravka.

U prosincu 2017. godine pred američkim pravosudnim tijelima je priznao kako je sudjelovao u nezakonitom premlaćivanju, zarobljavanju i transportu bošnjakih zarobljenika tijekom etničkog čišćenja koje je počelo 1992. godine. Priznao je i to da je Bratunačka brigada bila jedna od jedinica odgovornih za genocid u Srebrenici 1995. godine.

U SAD-u je radio kao vozač kamiona, a živio je u mjestu Coulwood u Sjevernoj Karolini. Pri podnošenju zahtjeva za dozvolu boravka u SAD-u lažno je naveo kako je živio u Srbiji.

Njegovo ime pojavilo se na popisu od 300 osoba podrijetlom iz BiH koji žive u SAD-u a vlada ih istražuje zbog moguće deportacije jer su sudjelovali u zločinima protiv čovječnosti.