Ruskim naftašima još tri godine privilegiranog statusa

Izmjenama i dopunama Zakonu o uvjetima prodaje dionica poduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a, koje će 27. travnja po žurnom postupku razmatrati poslanici Narodne skupštine, Vlada predlaže otplatu reprogramiranih obaveza ruske kompanije tek 1.srpnja 2014. godine, umjesto istog mjeseca ove godine. Predlaže se i produljenje razdoblja otplate s 2016. na 2019. godinu.

U zakonu se precizira i usuglašavanje međusobnih potraživanja i obaveza.

Direkcija za robne rezerve RS-a duguje banjalučkom Petrolu (sadašnjem Nestro Petrolu) 6,6 milijuna KM za korištenje terminala za gorivo u Vrbanji i Brezičanima, te spremnika u Trebinju. Za ovaj iznos Vlada predlaže smanjenje porezne obveze ruskoj tvrtci.

Obzirom kako Petrol ima reprogramirane obveze prema proračunu u iznosu od 17,2 milijuna KM, njihovim umanjenjem RS bi postala 100 postotni vlasnik terminala za gorivo u Vrbanji, Brezičanima i spremnika u Trebinju.

Produljenje rokova obrazloženo je ulaganjem u rekonstrukciju Rafinerije nafte Brod više od predviđenih 322,8 milijuna eura na dan zaključivanja Ugovora o prodaji dionica piše Poslovniportal.ba.