RS nije protiv formiranja vlasti na razini BiH i Vijeća ministara BiH, a Srbima treba pripasti mjesto MVP

...poslova, jer je u prethodnom sazivu na toj funkciji bio predstavnik Bošnjaka, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

- Činjenica da RS prvi put snažno i jedinstveno nastupa na razini BiH, što uključuje gotovo sve političke partije, predstavlja novi kvalitet koji nesumnjivo daje značaja našim političkim stavovima, rekao je Dodik novinarima iz RS nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tijekom sastanka bilo je riječi o situaciji u BiH i načinu na koji se mogu implementirati izbori u ovoj državi. Dodik je istakao da je Tadića upoznao sa razvojem situacije i stavom i pristupom RS.

On je naveo da RS smatra da popis treba biti proveden na razini BiH, ali ne sa odredbom da se vlast formira na osnovu popisa iz 1991. godine sve do "ne zna se kojeg vremena".

Dodik je rekao da je RS prihvatila da osnovica za strukturisanje vlasti u BiH bude 1991. godina do 2014. godine, a da nakon toga važi posljednji popis, "što bi moglo uraditi se".

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o aktualnoj situaciji u regionu i međusobnim odnosima RS i Srbije, zajedničkim projektima u energetici, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju.
- Važno je što je u ovim razgovorima vidljivo veliko razumijevanje situacije u BiH. Drago mi je da Srbija na ovaj način izašla iz vremena kada je bila minimalno informirana o tome kakav je razvoj situacije, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Srbija potpisnik Daytonskog sporazuma, a RS potpisnik svih aneksa.

- Na tom pitanju imamo pravo i obavezu surađivati, i ne samo na tome, nego su vlasti u Srbiji i RS u proteklim godinama pokazale da možemo realizirati mnogo projekata, istakao je Dodik.
(srna)