Roditelji koji ostave djecu mogu dobiti kaznu zatvora od 3 ili više godina

djete
Porazni podaci

Prema podacima dječjih domova i drugih ustanova, u BiH godišnje bude napušteno između 150 i 200 djece, najčešće zbog teške ekonomske situacije. Djeca budu smještena u dječje domove, a rijetka od njih imaju sreću biti posvojena i dobiti topli dom ispunjen ljubavlju hranitelja ili posvojitelja.

U takve slučajeve obvezno se uključe policija i socijalna služba jer je napuštanje nemoćnog djeteta kazneno djelo u oba entiteta BiH. Prema Kaznenom zakonu FBiH, "tko napusti svoje nemoćno dijete u cilju da ga se trajno riješi, bit će kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine". No, s ovim kaznenim djelom mogu se povezati i druga ako je došlo do narušavanja djetetova zdravlja i ugrožavanja života, objavio je Klix.ba. Također, kazali su i kako u RS zakon predviđa novčanu kaznu i kaznu zatvora.

"Prema Kaznenom zakonu RS-a, za kazneno djelo kršenja obiteljskih obveza iz čl. 209. propisano je da će onaj tko grubim kršenjem zakonom utvrđenih obiteljskih obveza ostavi u teškom položaju člana obitelji koji nije u stanju skrbiti o sebi, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine (osnovni oblik kaznenog djela). Ako je uslijed izvršenja ovog kaznenog djela nastupilo teško narušavanje zdravlja, propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina ili ako je nastupila smrt člana obitelji, počinitelj će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina", kazala je za Klix.ba Mirna Miljanović, načelnica Odjela za donose s javnošću MUP-a RS.

Ostavljene bebe

Prema podacima koje je Klix dobio iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, u razdoblju od siječnja do travnja prošle godine ostavljene su tri bebe nakon porođaja. Broj mališana bez roditeljske skrbi u BiH raste iz godine u godinu.

Osim slučajeva ostavljanja djece u bolnici nakon porođaja, proteklih godina bilo je i onih napuštanja djece koja ostaju sama na ulicama bh. gradova i samostalno se bore za život. U pomoć im priteknu većinom naši dobri ljudi iz BiH i dijaspore. Tako je Klix.ba pisao kako je među njima bio tada 15-godišnji Benjamin Ferhatović koji je sedam mjeseci u prošloj godini spavao na betonu u napuštenom lokalu u središtu Brčkog jer ga je otac istjerao iz stana. Pomogao mu je bh. građanin iz dijaspore i dao mu svoj dom.

Tu je i priča o tada 13-godišnjem dječaku kojeg su prošle godine roditelji ostavili na ulici, a kojeg je pronašao Sakib Ramić u dvorištu svoje kuće u Kozarskoj Dubici. Dječak je spavao u kućici za pse. Sakib ga je prihvatio kao svoje dijete. Ovi slučajevi nikada nisu procesuirani.