Rijaset napada, Suljagić opet zakuhao s vjeronaukom

Sarajevo, Sarajevo, vjeronauk, reis
Rijaset Islamske zajednice u BiH reagirao je na dopis ministra obrazovanja KS Emira Suljagića upućen u utorak školama na području Kantona Sarajevo, kojim se učenicima daje mogućnost odabira između pohađanja nastavnog predmeta vjeronauk, Društvo/Kultura/Religija odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili nepohađanja ni jednog od dva navedena nastavna predmeta.

- Ovaj put ministar škole obvezuje da postupe prema njegovom dopisu na osnovu autoriteta svog položaja i u novom dopisu naglašava da će to 'u najskorije vrijeme biti ugrađeno i kao zakonska obveza za osnovne i srednje škole'. Na taj način ministar pokušava obvezati škole potpuno novim detaljima pozivajući se na zakon, koga nema i koji će tek biti donesen, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta koje potpisuje Ekrem Tucaković.

A danas je Ministarstvo obrazovanja i znanosti sarajevske županije uputilo dopis kojim je učenicima, uz mogućnost odabira između nastavnog predmeta vjeronauk ili alternativnog predmeta, omogućena i treća opcija da ne odaberu ni jedan od ta dva nastavna predmeta.

- Radi se o tome da roditelji učenika mogu odabrati vjeronauk, alternativni predmet - Društvo/Kultura/Religija (osnovna škola) odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili da ne odaberu ništa od dva navedena nastavna predmeta. To su tri opcije, potvrđeno je Feni iz ministarstva.

Navode da je do uvođenja treće opcije došlo nakon konzultacija, razgovora i iskustava s terena. Podsjećaju da je zakonsko pravo roditelja da ne odaberu ni jedan od spomenuta dva nastavna predmeta, te ističu da će to uskoro i bliže biti definirano novim zakonom.

Oni naglašavaju da učenici koji ne odaberu ni jedan od dva nastavna predmeta, odnosno alternativni niti vjeronauk, ništa ne gube i neće imati posljedica na prijemnim ispitima.

Iz Ministarstva obrazovanja ističu da je školama naloženo da učenicima, koji ne odaberu ni jedan od spomenuta dva nastavna predmeta, stave na raspolaganje školske sadržaje kako bi korisno iskoristili vrijeme koje njihovi drugovi provode na nastavi.

Odlukom Vlade KS-a od ove školske godine u osnovne i srednje škole uveden je predmet kao alternativa vjeronauku, koji je namijenjen za učenike koji se ne opredijele za vjeronauk. On se u osnovnoj školi zove društvo/kultura/religija i upravo tako se, ovisno od uzrasta, i izučava. U srednjim školama se, kao i dosad, zove kultura religija.

Podsjećamo, u svibnju je ''slučaj vjeronauk'' izazvao žestoke sukobe na relaciji ministar Suljagić - Rijaset Islamske zajednice u BiH, a došlo je čak do izdavanja fetve na ministra.

Nakon što je ministar Suljagić donio odluku da ocjene iz vjeronauka u osnovnim i srednjim školama županije za koju je nadležan ocjenjuju opisno, te da tako više ne ulaze u prosjek ocjena, uslijedile su brojne reakcije, a najoštrija je bila Islamska zajednica.

Buru je digla izjava reis-ul-leme Islamske zajednice BiH, Mustafe Cerića, koji je u govoru na Buni kod Mostara javno Suljagiću da će, ako ne povuče odluku o prebacivanju ocjena iz vjeronauka u opisne čime ne ulaze u prosjek, dobiti "sarajevsko ljesto" na ulicama, po uzoru na arapske zemlje.

''Slučaj vjeronauk'' provlačio se i kroz koaliciju SDA - SDP, pa su mnogi vjerovali kako je partnerstvo u sarajevskoj županiji bilo na velikoj kušnji.

bitno.ba