Režu se primanja iznad 800 KM

ratnih vojnih invalida, demobiliziranih boraca, dobitnika ratnih priznanja i organizacija obitelji šehida i poginulih boraca, pojasnio je danas u izjavi za Fenu premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Prihodovni cenzus obuhvatio bi one čija primanja, rekao je Mujezinović, ukoliko se radi o jednoj osobi prelaze 800, odnosno 1.200 KM, ako je riječ o četvoročlanoj obitelji. Ali, ovakva postavka stvari je još predmet razgovora i pregovora.

- Ostatak ove populacije, njih oko 80 posto, ostao bi na istom i bila bi utvrđena redovnost isplata. U suprotnom, ne samo da ide odgađanje isplata već i smanjenje svima za oko 20 posto, pojasnio je Mujezinović.

Ukoliko se mali broj, 10-20 posto od 105.000 korisnika prava ne odrekne iznosa koji prelaze prag od 800 ili 1.200 KM, onda će neminovno doći do umanjenja primanja svima.

Svjetska banka će odmah povući kredit od kojeg FBiH pripada 87 milijuna dolara, a s MMF-om bi morali biti obnovljeni pregovori, a što bi odgodilo naredne tranše.

- Jasno je da nam je teško provesti ova smanjenja posebno kada su u pitanju obitelji šehida i poginulih boraca, ali jednostavno rečeno: ako mogu zaraditi i ako imaju druge prihode onda, za račun ostalih koji imaju puno manje, bilo bi korektno da se odreknu onoga što prelazi navedeni prag, apelirao je premijer Mujezinović.

Mujezinović je u izjavi za Fenu potvrdio da članovi boračkih udruženja, ratnih vojnih invalida, demobiliziranih boraca, dobitnici ratnih priznanja i članovi organizacija šehida i poginulih boraca smatraju da imaju potpise zastupnika u Parlamentu FBiH koji će im osigurati da izmjene seta boračkih zakona ne budu usvojene.

- Sada su jako bitni stavovi stranaka i klubova u Parlamentu FBiH. Ukoliko ne usvojimo izmjene ovih zakona bit ćemo u goroj situaciji nego Grčka, izjavio je Mujezinović.

Kredit, ukoliko se stvari budu odvijale negativno, neće dobiti ni RS niti država BiH, iako su oni ispunili potrebne uvjete.

fena