Republika Srpska: Rat u BiH bio je građanskog karaktera

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je deklaraciju prema kojoj se posljednji rat u BiH karakterizirao kao građanski te je zatraženo procesuiranje zločina za koje se tvrdi da ih je nad Srbima počinila Hrvatska vojska na prostoru BiH, javlja HRT.

Deklaraciju je pripremila Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) a njezinu prihvaćanju u Narodnoj skupštini RS-a usprotivile su se većinske bošnjačke stranke čije je sjedište u Federaciji BiH, SDP BiH i SDA.

U 13 zaključaka Deklaracije, između ostalog, od pravosudnih tijela u BiH traži se da se procesuiraju ratni zločini koje je nad srpskim narodom počinila regularna vojska Hrvatske na prostorima BiH. Istodobno se od Vijeća sigurnosti UN-a traži provođenje revizije rada Haškog suda.

U deklaraciji se navodi i da je tragični oružani sukob u BiH od 1992. do 1995. imao karakter građanskog i višenacionalnog rata, s visokim stupnjem uključenosti međunarodnog faktora.

U objašnjenju uzroka izbijanja oružanih sukoba u BiH se navodi da se radilo o dijelu procesa raspada SFRJ, izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH