REMONT HIDROCENTRALE Iz Drine isplivali leševi muslimana

Za tri dana, jezero bi se opet trebalo početi puniti, a proces ekshumacije nije završen. Predstavnici udruženja “Višegrad 92” i “Žene žrtve rata” uputili su bosanskohercegovačkim vlastima apel da se zauzmu za onemogućavanje puštanja Drine, kako bi ekshumirali svoje najmilije.

Posmrtni ostaci

- Ako se sada dozvoli puštanje vode u Peručac, mi nećemo biti u mogućnosti ekshumirati naše sugrađane. Bila sam prošlu subotu u Peručcu, na svakom koraku su kosti, a među njima i kosti beba. Od naših vlasti zahtijevamo da se izbore diplomatskim putem i omoguće nam ekshumaciju posmrtnih ostataka, kaže predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, Bakira Hasečić, također Višegrađanka.

- S prozora sam gledala 1992. kako ljude nakon klanja na mostu bacaju u Drinu. Most je bio krvav a Drina se crvenjela. Ako bi netko skočio s mosta u plitku Drinu, ubili bi ga metkom s mosta. Sada hoće pustiti vodu prije nego što ekshumirano naše sugrađane, kazuje nam vidno uzrujana Hasečić, inače žrtva višestrukih silovanja u Višegradu.

Amor Mašović, predsjednik Upravnog odbora Instituta za nestale osobe u BiH, koji na ekshumaciji u Peručcu radi već mjesec i pol ističe da je potrebno još vremena da se Peručac istraži. 

- Jučer smo uočili skeletne ostatke s druge strane granice, u Srbiji, a za to je potrebno da na uviđaj iziđe glavni tužitelj Srbije. Prošli smo 25 kilometara bosanske obale, ali nismo još cijelu bosansku obalu kao ni dio srbijanske obale. Potreban nam je bar još jedan mjesec da istražimo bosanski dio i označimo skelete na srbijanskom dijelu. Takav zahtjev smo uputili i prema našim organima vlasti i prema Komisiji za traženje nestalih u Srbiji, kazao nam Mašović.

U jezeru Peručac mogu biti samo višegradski Bošnjaci, kojih je 92. ubijeno oko tri tisuće. Oni koji su zapeli u Drini i dalje ostaju nedostupni timovima za ekshumacije, piše slobodna dalmacija.

Nema Fočaka

Tri i pol tisuće ubijenih Fočaka, koji su uglavnom ubačeni u Drinu, o čemu svjedoče preživjeli Fočaci, ne mogu biti u jezeru Peručac, jer je njihov prolaz prema tom umjetnom jezeru onemogućila brana u Višegradu.

Inače, posljednji put kada je hidrocentrala Bajina Bašta - Peručac prestala s radom, bilo je 1992. kada su u klipove centrale zapali višegradski leševi. U svakom slučaju preostala su još samo tri dana za odluku. Hoće li se jezero

Zdravka Soldić-Arar