Rektorski zbor: državi prijeti bijeli bankrot

Ovo je rečeno na mostarskoj sjednici Rektorskoga zbora BiH, kojim predsjeda Sveučilište u Mostaru, odnosno njegov rektor dr. Vlado Majstorović.

− Visoko obrazovanje nije prioritet ni jedne razine vlasti u BiH. Te vlasti nisu napravile nikakve pripreme za reformu visokog obrazovanja koja traje, a sva krivnja za ono što se sada događa prebacuje se na akademsku zajednicu – istaknuo je dr. Džemo Tufekčić, rektor Tuzlanskoga univerziteta.

− Univerziteti bi trebali postati generatori razvoja okruženja u kojemu djeluju, međutim, nismo dobili nikakva sredstva za reformu, nemamo jedinstven zakon o visokom obrazovanju, nemamo jedinstveno tržište radne snage, nemamo jedinstven zakonski ni ekonomski prostor, nemamo pravila o stjecanju i korištenju akademskih zvanja, nemamo ujednačen i usklađen prvi i drugi ciklus trajanja visokoga obrazovanja, nemamo vertikalne ni horizontalne mobilnosti studenata ni nastavnika, nedostaje puno toga što su domaće vlasti trebale učiniti, a nisu – rekao je Tufekčić.

On je dodao da su daljnji problem privatni fakulteti koji se otvaraju na sve strane, a koji ne zadovoljavaju minimalne akademske standarde.

− BiH prijeti bijeli bankrot jer imamo samo 12 do 17 posto studenata na stručnim zanimanjima, a sve ostalo su akademska zvanja. Mi školujemo kadrove za zavode za zapošljavanje umjesto za tržište rada – naglasio je rektor Tufekčić, upozorivši na to da u Federaciji BiH ne postoje nikakvi uvjeti za bavljenje znanstveno-istraživačkim radom.

Rektor Vlado Majstorović još je jednom podsjetio na problem da pojedina županijska ministarstva nisu donijela pravilnike o formi i sadržaju diploma, te je upozorio da naše radno zakonodavstvo ne prepoznaje stupnjevanje visokoga obrazovanja.

Tako diplomirani studenti ne mogu naći zaposlenje jer tržište rada ne prepoznaje njihova akademska zvanja.

SD