Rektor Tomić najavio studij medicine na engleskom jeziku

dr. sc. Zoran Tomić , Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić, dr. sc. Zoran Tomić , Mario Vrankić, Dobar loš zao emisija, naša tv, dr. sc. Zoran Tomić , Zoran Tomić
... a planira se otvoriti što više studija na engleskom jeziku kako bi Sveučilište pridobilo studente iz Europe i svijeta, kazao je u srijedu na druženju s novinarima rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Navodi kako su svjesni da je svake godine sve manji broj studenata te da se iz tog razloga BiH treba otvoriti prema Europi i svijetu.

"Moramo imati što više studija na engleskom jeziku i imati takvu kvalitetu obrazovanja i razinu znanstvenog istraživanja da možemo pridobiti studente iz Europe i drugih zemalja (...) Niti jedna demografska politika neće dugoročno dati svoje rezultate koji će biti temelj i oslonac sveučilištu. Dakle, moramo se otvoriti i imati studije na engleskom i drugim jezicima", poručio je rektor Tomić.

Međunarodni akreditatori predložili su i studije na njemačkom i talijanskom jeziku smatrajući da smo mi dobar bazen za regrutiranje studenata, dodao je Tomić.

Po njegovim riječima, preporučen je i studij balkanskih politika jer u se u Europi malo zna o Balkanu i njegovim specifičnostima, a Sveučilište može biti lideri u dizajniranju studija koji bi mogao osvijetliti što je to Balkan, koje su žarišne točke, koji su politički i politološki procesi.

Sveučilište u Mostaru nalazi se u procesu dubinskih reformi, dodao je Tomić, a te reforme dizajnirane su na temelju dva vrlo važna dokumenta, i to institucionalne akreditacije Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH, te međunarodne reakreditacije.

Rektor je dodao kako su dobivene preporuke najozbiljnije shvaćene te kako one podrazumijevaju transformaciju mostarskog sveučilišta u moderno, europsko, jače i bolje sveučilište.

"I mi smo to postavili kao prvi strateški cilj. Drugi naš cilj je usvajanje nove strategije za razdoblje 2018. - 2023. Treći strateški cilj je internacionalizacija i međunarodna integracija i jačanje Sveučilišta u međunarodnom kontekstu, povezivanje s europskim i svjetskim sveučilištima i rad na zajedničkim studijima, razmjeni studenata i profesora i na projektnoj politici", kazao je Tomić.

Također, jedna od preporuka je veća povezanost s društvom, općenito s gospodarstvom i da novi studiji moraju korespondirati s tržištem rada.

Tomić je podsjetio kako je u tu svrhu održan i gospodarski forum, potpisano je nekoliko sporazuma o opremanju laboratorija, izrazivši želju da u idućem razdoblju još više ojača suradnja Sveučilišta s gospodarstvom.

Po Tomićevim riječima, dobivena je i preporuku da se više razmišlja o interdisciplinarnim studijima te se o tome već i obavljeni razgovori s gospodarstvenicima.

Tako su s predstavnicima bankarskog sektora obavljeni razgovori o tome koji profil kadrova je njima potreban.

"Oni su rekli da im složimo profil ekonomiste, pravnika i informacijskih studija, jer to je ono što je potrebno tržištu", kazao je Tomić.

Dodao je kako je Sveučilište u okviru društvene akreditacije dobilo preporuku o važnosti uspostaviti dijalog s predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem što je dijelom i učinjeno uspjeli kroz Drugu sveučilišnu kluzuru.

Rektor Tomić je kazao kako Sveučilište u Mostaru ove godine predsjedava rektorskom konferencijom BiH i kako želi afirmirati zajedničke vrijednosti visokog obrazovanja i znanstvenog rada unutar BiH.

"Jedno od naših strateških područja je upravo znanstveno istraživački rad, a on je na javnim sveučilištima i univerzitetima u BiH na vrlo niskim razinama. Da bi se on podigao potrebna je pomoć društva, politike i više senzibiliteta i ulaganja u znanost u BiH", istaknuo je.

Dodao je kako se razmišlja o osnivanju o fondu za znanstveno istraživanje unutar BiH, te je istaknuo i suradnju i udruživanje s europskim sveučilištima kako bi se mogla povlačiti sredstva iz europskih fondova.

Fena