Rektor prof. dr. Zoran Tomić: Sveučilište će prevladati sve izazove i iz svih poteškoća izaći jače i konkurentnije

Rektor prof. dr. Zoran Tomić: Sveučilište će prevladati sve izazove i iz svih poteškoća izaći jače i konkurentnije
Uz članove Senata, profesore i djelatnike Sveučilišta nazočili su brojni gosti, uglednici, gospodarstvenici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, predstavnici međunarodnih organizacija i medija, predstavnici svih razina vlasti na čelu s dr. Draganom Čovićem predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Svečanu sjednicu otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić osvrnuvši se na proteklu godina koja je za Sveučilište bila izazovna, dinamična i strateški najvažnija u smjeru budućeg rada jer je uspješno provedena integracija Sveučilišta, izrađena Strategija razvoja Sveučilišta 2018-2023. i osigurana financijska stabilnost Sveučilišta u Mostaru. Posebno je istaknuo važnost unaprjeđivanja znanstvenog rada i povezivanja s gospodarskim sektorom. „Trenutna ulaganja u znanost i visoko obrazovanje u BiH daleko su ispod prosjeka okruženja, a pogotovo EU. Nužno je otvoriti dijalog s mjerodavnim institucijama radi unapređenja javnog financiranja istraživanja u znanosti. Osim toga potrebno je, i kroz javne politike i kroz politiku Sveučilišta, jače poticati nedovoljno iskorištene mogućnosti ulaganja poslovnog i društvenog sektora u istraživanje i razvoj. Stoga je nužno na Sveučilištu u Mostaru stvoriti ambijent koji omogućuje i potiče interakcijske mehanizme i mehanizme suradnje istraživača s gospodarstvom i društvenim djelatnostima, uključivanje u procese specijalizacije, povezivanje istraživačke i gospodarske aktivnosti kroz znanstveno-istraživački rad, ali i zajednička istraživanja za potrebe gospodarskih subjekata." Izrazio je optimizam i vjeru kako će Sveučilište u Mostaru uspjeti prevladati sve izazove i iz svih poteškoća izaći jače i konkurentnije.

Posebni gosti bili su predstavnici Rektorskog zbora RH i Rektorske konferencije BiH, i to: prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji su se ovom prilikom obratili nazočnima, čestitali obljetnicu SUM-u i podsjetili na dugu tradiciju, ali i optimističnu budućnost Sveučilišta u Mostaru.

Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, inače nekadašnji student, a danas redoviti profesor Sveučilišta u Mostaru, izrazio je zadovoljstvo što je dijelom uspješne i proaktivne akademske zajednice i jedinog javnog Sveučilišta na Hrvatskom jeziku u BiH, kazavši kako Sveučilište puno znači za hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali konstitutivni narod Bosne i Hercegovine. „Duboko sam uvjeren da se mi imamo čime ponositi u BiH kroz 41 godinu zajedničkog djelovanja. Ono što me posebno veseli jeste mreža i povezanost, odnosno uspješna suradnja Sveučilišta s Rektorskim zborom/konferencijom BiH. To je put kako mi, i ovo nesavršeno društvo u kojem danas živimo, i vi pokušavate pronaći mjesta za znanost, obrazovanje i sve ono šte i jeste zadatak sveučilišta i univerziteta u BiH, koristeći sve one vještine koje su vam nužne jer onaj dio sustava koji bi trebao biti uz vas često nije na tom zadatku. S te strane vjerujem da će društvena i politička zajednica, osnivači Sveučilišta, sve razine vlasti učiniti sve, zajedno kroz političko djelovanje, da se promjeni ambijent iako će on još dugo vremena biti krizni i dosta zahtjevan." Dr. Čović čestitao je obljetnicu Sveučilištu i izrazio punu potporu razvojnim planovima planiranim Strategijom razvoja Sveučilišta i radu Upravnog vijeća.

Sveučilište u Mostaru ovu kalendarsku godinu predsjedava Rektorskim zborom/konferencijom BiH. Tijekom godine napravljeni su veliki iskoraci donošenjem važnih odluka. Od tih odluka pohvalna je, slažu se članovi Rektorskog zbora/konferencije BiH, razina otvorenosti, povjerenja i tolerancije koja vlada o pitanjima u kojima se svi i ne slažu.

Na svečanoj sjednici Senata predstavljeni najbolji studenti SUM-a, dobitnici rektorovih nagrada, te su uručena priznanja i plakete iz znaka zahvalnosti za razvitak i očuvanje Sveučilišta u Mostaru. U ime nagrađenih obratio se predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenko Herceg, ističući kako svi oni koji su svoj rad utkali u uspjeh Sveučilišta zaslužuju da „zajedno nastavimo s izgradnjom suvremenog Sveučilišta, kako bi ono ostalo nositelj izvrsnosti i inovativnosti u našoj znanosti i visokom obrazovanju. S našom potporom nećemo stati. Upravo suprotno, bit ćemo i dalje stalno i iskreno zauzeti za dobro ovog, po mnogo čemu, jedinstvenog i prepoznatljivog Sveučilišta. U osobno, ali i u ime ostalih dobitnika priznanja za doprinos razvitku Sveučilišta, zahvaljujem Senatu na iskazanoj nam časti".

Sveučilište u Mostaru u stalnim je aktivnostima planiranja i izgradnje infrastrukture. U ovom trenutku rade se planovi proširenja nastavnih i istraživačkih projekata na Medicinskom fakultetu, FZS, Ekonomskom fakultetu, FPMOZ-u, Likovnoj akademiji, Medijskom centru SUM-a. Postavljen je kamen temeljac za izgradnju Farmaceutskog fakulteta. Predstavljeni su planovi adaptiranja zgrade za potrebe SUMIT-a. Završena je prva faza Kampusa SUM-a, te brojni drugi infrastrukturalni radovi na SUM-u.

Istaknuto je kako se na Sveučilištu radi intenzivno na kreiranju poticajnog okruženja za međunarodne istraživačke aktivnosti, ali i globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i s tim u svezi potpisano je 45 različitih pravnih oblika međusveučilišne suradnje, od toga 20 u protekloj godini, sa sveučilištima iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Vatikana, Rusije, Rumunjska, Poljske, Albanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Portugala, Francuske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Hrvatske. Potom, važan sporazum s Papinskim sveučilištem Antonianum koji je potpisan zajedno i sa Sveučilištem u Zagrebu. Važno je istaknuti da je u tijeku potpisivanje još 10 sporazuma. Svi potpisani oblici međusveučilišne suradnje imaju isti cilj - poticati istraživačke aktivnosti institucija, sudjelovanje u projektima i provoditi sve vrste mobilnosti i akademski razvoj studenata te nastavnog osoblja.

U okviru 41. obljetnice i dana Sveučilišta u Mostaru svečano je obilježeno uručivanje 35 rektorovih nagrada za najbolje studente, podijeljene su plakete i zahvalnice za doprinos radu i razvoju Sveučilišta u Mostaru, promovirano je 25novih doktora znanosti ovog Sveučilišta, a u okviru Večernjeg lista, kao rezultat dugogodišnje suradnje, objavljen je poseban prilog sveučilišnih novina - Universitas Mostariensis.

SUM.BA