Rektor mostarskog sveučilišta: ostat ćemo bez austrijskog kredita

tribina, Zločin, sveučilište, Mostar sveučilište, studentski zbor, Mostar, Sveučilište u Mostaru, Mostar sveučilište, akademska godina, studentski zbor, Sveučilište Mostar, izbori, HNŽ, stipendije, studenti, Mostar sveučilište, Sveučilištu u Mostaru, Hrvati u BIH, pomoć, pomoć Hrvatima u BiH, Daria Krstičević, Sveučilište Mostar, studentski zbor, ples, Mostar, Sveučilište Mostar, dokumentarni film, studenti, Mostar, vlast, očekivanja, Mostar, stanovi, studenti, studenti, HNŽ, spisak, popis

Zaključeno je to na sjednici Rektorskog zbora BiH koja je održana u Mostaru pod predsjedanjem prof. dr. Vlade Majstorovića, rektora Sveučilišta u Mostaru.
- Ni jedna reforma ne može se provesti bez financiskog elementa, a država BiH za reformu visokog obrazovanja, tj. za provedbu bolonjskog procesa, do sada nije izdvojila ništa – rekao je prof. dr. Sabahudin Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici, ističući da za tu reformu treba izdvojiti 500 milijuna eura.

Na sjednici je dogovoreno da Rektorski zbor BiH u jesen organizira proširenu konferenciju na kojoj će, uz akademsku zajednicu, sudjelovati i predstavnici vlasti, gospodarstvenici i predstavnici šire društvene zajednice, kako bi se razgovaralo o provedbi reforme visokog obrazovanja.

Rektor Majstorović još je jednom upozorio na dugogodišnji problem neredovita financiranja Sveučilišta u Mostaru od županija s hrvatskom većinom.
– Zeničko-dobojska županija za Zenički univerzitet godišnje izdvaja sedam milijuna maraka, a sve županije s hrvatskom većinom za Sveučilište svega pet milijuna maraka. To je žalosna i poražavajuća činjenica – istaknuo je rektor Majstorović.

 

Izostala potpora

On je ukazao i na to da su već sva sveučilišta, uz potporu županija u kojima se nalaze, aplicirala za dobivanje iznimno povoljnog austrijskoga kredita za financiranje visokoobrazovnih institucija. Zbog nebrige županijskih vlasti, to jedino nije učinjeno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pa će bez tih kreditnih sredstava vjerojatno ostati Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”.
– Mi smo učinili sve što je do nas da dobijemo ta sredstva koja bi nam puno značila, ali ni mi ne znamo zašto se stalo i zašto nemamo jamstva za taj kredit – kazao je rektor Majstorović.

slobodna dalmacija