Reketiranje: Čelnici SDP-a sa Lagumdžijom na čelu trebali preuzeti "obilježenih" 400.000 KM u gotovini!?

Izjavio je to "Glasu Srpske" Vedran Peršić, glasnogovornik "ASA holdinga", poduzeća čiji je direktor Nihad Imamović Federalnoj upravi policije prijavio pokušaj reketiranja njega i investitora još četiri sarajevska poduzeća.

"Imamović je tada FUP-u nije prijavio nikog pojedinačno niti neku političku stranku. Samo je rekao da je određena osoba okupila predstavnike ovih poduzeća i tražila mito da bi im odobrila izvođenje građevinskih radova", kaže Peršić, te dodaje da su nakon toga pripadnici FUP-a uključili i oni su istražnim radnjama došli do onih protiv kojih su i podignute prijave.

Tužilaštvo BiH je na osnovu toga početkom prošle godine saslušalo glavne aktere afere predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, poslovnog partnera rukovodstva SDP-a Huseina Hasibovića i načelnika općine Novi Grad i člana predsjedništva SDP-a Damira Hadžića.

FUP posjeduje snimljenu izjavu direktora firmi "Dalas", "Unioninvest", "Unigradnja" i "A gradnja" u kojoj oni kažu da je pokušao da ih reketira Husein Hasibović.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je "Glasu Srpske" da istrage u predmetima "reket SDP-a" i "Bosanski kulturni centar", koji je zadužbina Adila Zulfikarpašića preko koje Lagumdžija, zlouporabljava njegovu imovinu i novac, još traju.

"Tek ćemo da vidimo kako će se to procesuirati. U javnost nećemo ništa da iznosimo dok ne završimo svoj dio posla", rekao je Grubešić, te dodao da ne može da objasni ni šta je sa zahtjevom poslanika u Parlamentu BiH Sadika Bahtića o provjeri ko je razotkrio policijsku akciju "reket SDP".

Bahtić je tražio istragu o tome kako je samo dan prije nego što su čelnici SDP-a sa Lagumdžijom na čelu trebalo da preuzmu obilježenih 400.000 KM u gotovini od reketiranih neko javio SDP-ovcima da će novac biti obilježen. Grubešić kaže da ne može da precizira šta je sa zahtjevom Sadika Bahtića.

"Svakodnevno imamo i raznih poslaničkih prijava, mnogo ih je pa se i ne sjećam da li smo dobili taj zahtjev", rekao je Grubešić.

Imamović je u prijavi naveo da su osumnjičeni tražili 2,5 miliona KM, navodno za kampanju SDP-a, da bi uvrstili u regulacioni plan poslovno-stambeni objekat koji je on počeo da gradi u sarajevskom naselju Otoka.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija brutalno je napao i izvrijeđao novinarku BHT-a koja mu je postavila pitanje o aferi "reket" i istrazi koju Tužilaštvo vodi protiv čelnika SDP-a, javila je u srijedu uveče "TV1".