Reis Cerić zatražio zaštitu zbog straha za svoju sigurnost

U Rijasetu Islamske zajednice u BiH nisu mogli potvrditi informaciju da je reis Mustafa Cerić, navodno, zbog straha za svoju sigurnost, uputio zahtjev za pokretanje istražnih radnji sigurnosnim službama.

U Rijasetu je Srni rečeno da ne mogu potvrditi ovu informaciju niti je žele komentirati i da će više informacija imati tijekom dana.

Glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije Irfan Nefić rekao je da nije upoznat o ovoj informaciji.

Reis Cerić je u bajramskoj hutbi osudio teroristički napad Mevlida Jašarevića, te istaknuo da posebno zabrinjava nasilje, teror i zločin u ime vjere. "U ovom i sličnim slučajevima riječ je o najgrubljem vidu zloupotrebe islama", naveo je Cerić.

On je u hutbi naglasio da je poznato da među Bošnjacima u domovini i dijaspori ima nasilnih, radikalnih i ekstremnih pojedinaca i grupa, koje nazivaju ovim ili onim imenom.

"Oni se izjašnjavaju kao muslimani, ali zagovaranjem nasilja, širenjem mržnje i netrpeljivosti prema neistomišljenicima zapravo samo šire negativno mišljenje kod ljudi - muslimana i nemuslimana", rekao je Cerić.

Federalni mediji prenijeli su jutros da su da je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, navodno, zbog straha za svoju sigurnost, uputio sinoć zahtjev za pokretanje istražnih radnji sigurnosnim službama.

Izvor: vecernji.ba