Regulatorna komisija za energiju: Nema poskupljenja električne energije u Federaciji BiH

Regulatorna komisija za energiju: Nema poskupljenja električne energije u Federaciji BiH
... da cijena električne energije u okviru univerzalne usluge za sve kategorije kupaca ostanu iste kao i 2017. godine.

Što se tiče zahtjeva Elektroprivrede BiH, koja je tražila povećanje cijena za male obrtnike, prijedlog nije prihvaćen, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik FERK-a Jasmin Bešo.

Pojasnio je kako prijedlog Elektroprivrede BiH nije sačinjen u skladu s Metodologijom prema kojoj je javni snabdjevač obvezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce.

Bešo je podsjetio da elektroprivredna poduzeća mogu pokrenuti novi zahtjev za promjenu cijena električne energije, ali taj zahtjev mora biti podnijet 60 dana prije početka primjene novih cijena.

Na današnjoj sjednici utvrđeno je kako postotak obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koji su obvezni preuzeti svi opskrbljivači koji opskrbljuju krajnje kupce u Federaciji BiH i kvalificirani kupci koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, za 2018. godinu iznosi 3,35 posto.

Također, izmijenjene su i dopunjene odluke o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava za dva elektroprivredna poduzeća, i to uvođenjem novih grupa IV. i V. unutar kategorije ostala potrošnja za JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar i uvođenjem nove grupe V. unutar kategorije ostala potrošnja JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.