Reakcije na ostavku Emira Suljagića: "SDP je ubio nadu u građansku BiH"

"Činjenica da je Emir Suljagić koji je u ovom trenutku vjerovatno u građanskom dijelu BiH najpopularniji ministar, podnio ostavku, i da za sve ovo vrijeme, iako je donio prvu reformsku i revolucionarnu odluku u poratnoj BiH, nije uživao nikakvu potporu svoje stranke, o njemu govori sve, ali i o SDP. Emir Suljagić je ispao reformista, uman i pametan čovjek. SDP se, međutim, lažno predstavlja. To je navodno komunistička frakcija, a u suštini, radi se o libijskom modelu u kojem se pokušava spojiti socijalna pravda i islam gadafijevsko - cerićevskog tipa.

Autor: Žarka Radoja / e-novine.com

Onog trenutka kad je SDP odlučio da umjesto Emira Suljagića podrži Mustafu Cerića potpisao je smrtnu presudu sebi i ubio svaku nadu u BiH. Ono sve što su radili prethodnici Zlatka Lagumdžije, on je završio. Ubio je nadu, ideju, da je BiH ikakva osim podijeljena na tri regije i tri religije moguća. U ovom trenutku ja zaista mislim da je Mustafa ef. Cerić našao novo političko krilo IZ, a ono se zove SDP", kaže Emir Imamović.


Predsjednik Naše Stranke Denis Gratz istakao je da je ogorčen zbog načina i metoda na koji je iznuđena ostavka kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića "koji je u ovih nekoliko mjeseci obnašanja svoje funkcije učinio više da poboljša obrazovanje i status učenika u Kantonu Sarajevo nego svi njegovi prethodnici zajedno."

"Ukoliko premijer Musić prihvati ministrovu ostavku to će biti poraz za one glasače koji su na prethodnim izborima jasno rekli da žele živjeti u zemlji u kojoj tolerancija i vladavina prava zaista jesu temelji sekularne i demokratske državne vlasti, a ne interesi vjerskih zajednica i drugih interesnih grupa", rekao je Gratz za e-Novine.

Ostavka ministra Suljagića bila je pokazatelj pravog stanja u BiH, u kojoj očigledno stvarnu moć nemaju političke partije nego vjerske zajednice. Novinar i publicista Ivan Lovrenović smatra da je cijela storija oko ministra Suljagića indikacija malo dublje naravi koja se tiče dviju stvari.

"Prvo, tiče se političkog i društvenog ambijenta u kojem BiH živi cijelo vrijeme od Dejtona, a u kojemu postoje neke daleko jače snage i od samih političkih titulara koji nose vlast. Mislim na to kako se pokazalo da je u rukama vjerskih lidera, u ovom konkretnom slučaju reisa Cerića, ogromna potencijalna ideološka moć populizma. Kada to zatreba, kada se pruži povod da se ona pokaže, naravno tu se odmah priključe i druge vjerske zajednice, u ovom slučaju u Sarajevu katolička crkva i najedanput vi vidite da su oni zahvaljujući toj neformalnoj ogromnoj ideološkoj moći koju imaju u rukama zapravo kadri preokrenuti sve političke tokove", istakao je Lovrenović.

S druge strane, smatra sagovornik e-Novina, pokazuje se nešto što se tiče sadašnje političke koncepcije koja vlada u Kantonu Sarajevo, pa i u Federaciji BiH, a to je odnos u koaliciji SDA i SDP.

"Oni su svoju koaliciju proglasili programskom da bi na taj način prikrili njezinu ideološku neprirodnost. Ovo je jedan slučaj, prvi takve vrste koji su doživjeli, a bojat se da će takvih slučajeva biti sve više, koji pokazuje svu fragilnost te koalicije upravo na ideološkoj razini jer ovo što se dogodilo sa odlukom ministra Suljagića koja je danas na sjednici vlade KS ipak osporena, to je zapravo rezultat dubinskog ideološkog nesklada između SDA i SDP koji su jedini koalicijski partneri u vlasti KS. Ta dva momenta o kojima govorim najbolje govore u kakvom je užasnom provizoriju, društvenom i političkom, cijeli život u BiH. To je takav jedan provizorij u kojem je bjesomučan istup reisa Cerića prije nekoliko dana u Blagaju, kadar da poremeti sve trenutne političke preferencije, koncepcije, odnose koji vladaju u ovoj jedva uspostavljenoj političkoj vlasti. To je nešto što građane može na najdublji način da brine, a što se tiče samog slučaja Suljagića tu je stvar više nego jasna. Čovjek jeste možda u najboljoj namjeri pokušao da jednom odlukom počne praviti red u oblasti obrazovanja, ali se pokazalo da je na prvom mjestu ta odluka, i na to se vlada KS sada poziva, u proceduralnom smislu bila je neosmišljena. On je njome pomalo voluntaristički upao u sistem, ali se vidi da je svima onima kojima je bilo stalo da se ta odluka povuče, jako dobro došlo što je ona tako proceduralno neosmišljena pa su odlučili da je derogiraju a time zapravo da derogiraju i ministra. Najmanje je važno, u cijeloj ovoj situaciji, hoće li njegova ostavka biti prihvaćena ili ne. Sasvim je svejedno ko će biti novi ministar ili hoće li ostati stari ministar. Problem je vrlo neuralgičan i on nas čeka na jesen ponovo, i ne bih htio da budem prorok, ali mislim da će se stvar na isti ili možda gori način zakomplicirati kada jednom bude otvorena ponovo", zaključio je Ivan Lovrenović.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnio je u petak ostavku vladi KS zbog pritisaka kojima je bio izložen poslednjih dana kako bi promijenio instrukciju da se ocjene iz vjeronauke više ne uračunavaju u prosjek učenika čime je pokušao da zaustavi diskriminaciju prema onim učenicima koji ne pohađaju taj predmet. Nažalost, to mu nije pošlo za rukom, obzirom da na prvom mjestu nije imao podršku matične stranke, SDP koja je na sraman način reagovala na cijeli slučaj, saopštenjem nakon tri nedelje hajke i poziva na linč vjerskih zajednica na Emira Suljagića.

Neodlučnost SDP u ovoj, iako se čini protokolarnoj, ali za BiH jako važnoj odluci, samo je jedan od dokaza ko vlada tom zemljom. Politička stranka koja na sva usta ponavlja da je građanska opcija kapitulirala je na pukoj instrukciji da se samo promijeni status ocjene iz vjeronauke. Ostavka minstra Suljagića pobjeda je vjerskog ludila koje je proklamovao Mustafa ef. Cerić i njegova svita poslednjih dana, pobjeda je onih koji su pozivali na fetvu i otvoreno govorili ljudima drugog naroda da nemaju pravo da komentiraju  odluku jer "ne vole islam i sve što je muslimansko". S druge strane, ona je poraz sekularne i građanske BiH koja definitivno više nema ni jednu stranku kojoj može vjerovati.

e-novine.com