Razotkriveno kriminalno strujno kolo Rudnap - EP BiH - vrhuška SDP-a

Kako je obnovljen sporni izvoz struje iz Sarajeva u Mostar preko posrednika iz Beograda? Strujno kolo uskoro će dobiti svoj epilog, štete su milijunske, prenosi TV1.

Iz strujnog kola dvije federalne elektroprivrede i posrednika beogradskog Rudnapa ispala je jedna karika. Elektroprivreda HZHB. Dok je Nermin Nikšić nedavno tvrdio kako Rudnap nije posrednik između dviju Elektroprivreda, danas priznaje suprotno. Skače sebi u stomak i najavljuje tužbu protiv, do danas, nepostojećeg posrednika iz Beograda. Naime, tvrdio je da posrednika u prodaji struje između Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB nema i da to ni u kom slučaju nije beogradski Rudnap.

U emisiji FTV-a "60 minuta" (26.12.2011.) na konstataciju urednika Bakira Hadžiomerovića da je u nekim medijima označen kao član kriminalnog strujnog kola, jer je EPBIH preko Srbije prodavala struju EPHZHB, Nikšić je odgovorio da ga to ne dira jer to nije istina, te dodao da je EP HZHB struju od EPBIH dobila direktno.

Danas (15.2.2011) iznenađujuće priznaje. Zbog gubitaka EP HZHB Vlada FBiH spremna je pravno teretiti one koji nisu izvršili ugovorne obaveze. A oni su Rudnap ...

"Tu konkretno mislim na kompaniju Rudnap koja objektivno ničim ne može da se pozove na višu silu. Viša sila u Federaciji i proglašenje stanja vremenske nepogode u Federaciji ne može biti opravdanje kako Elektroprivreda nabavlja električnu energiju na tržištu, tako su i oni bili dužni po tom ugovoru da nabave i da snose rizik", kazao je Nermin Nikšić.

Sve je ovo dokaz da je u strujnom kolu glavnu riječ vodio Rudnap - posrednik koji je zgrnuo milijune dobiti prodavajući električnu energiju jednoj od druge federalne elektroprivrede.

Međutim, Nikšićeve tvrdnje da će milijunske gubitke Elektroprivredi HZHB isplatiti Rudnap, samo su pucanj u prazno.

TV1 je u posjedu pisma beogradskog Rudnapa koji će Elektroprivredi BiH proslijediti sve fakture sa troškovima. Elektroprivreda BiH je kao razlog obustave isporuke struje Rudnapu navela nedostatak zaliha uglja na termoelektranama i stanje elementarne nepogode. Iz Rudnapa žestok odgovor - jedini mogući razlog zbog čega je Elektroprivreda mogla prestati sa opskrbom Rudnapa električnom energijom jeste havarija, a ne nedovoljna količina uglja u termoelektranama.

Danima je TV1 upozoravala na menadžment Elektroprivrede koji je krio sve ove informacije i energetski sistem doveo pred kolaps. Ovo je samo jedna od potvrda svega što su objavljivali.

U sutrašnjem Dnevniku TV1 će objaviti detalje pisma beogradskog Rudnapa upućenog sarajevskoj Elektroprivredi.

Aluminij Mostar trpi milijunsku štetu - Opet Rudnap

Bez dovoljno struje ostao je i hercegovački proizvodni gigant Aluminij. Ceh za ovakvo stanje država će platiti u milijunima konvertibilnih maraka.

Ukoliko se po hitnom postupku ne pronađe rješenje Aluminij bi samo za isključenje 22 proizvodne ćelije platio više od dva i po milijuna KM, dok bi ponovno uključenje moglo iznositi i duplo. Iz Vlade Federacije konkretnog rješenja nema.

I opet Rudnap. Podsjećamo, početkom ovog mjeseca beogradski Rudnap otkazao je isporuku 90 megawatsati (MWh) električne energije mostarskoj Elektroprivredi HZHB zbog čega je moguć potpuni kolaps koji će se, ukoliko se ne nađe neko rješenje, i pored postojanja dosta kupaca, vrlo vjerovatno odraziti na gašenje pojedinih pogona mostarskog proizvodnog giganta.

I Rudari nezadovoljni

Da je EPBIH na čelu s Elvedinom Grabovicom izgubila kompas pokazuje i primjer rudara iz Tuzle. Danima je Grabovica putem odabranih medija hvalio rudare zbog nadljudskih napora datih na iskopavanju uglja. Rudari danas poručuju - „Ne tražimo pohvale,već naknade za svoj rad".

Ovo poručuju Elektroprivredi iz sindikalne organizacije radnika rudnika „Šikulje" iz Lukavca.

Sindikat je nezadovoljan provedbom Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika, te poručuje da je vrijeme da rudari dobiju zaslužene naknade za svoj rad.

Ugovorom o prenosu udjela, radnicima je jasno dato pravo da unutar koncerna pregovaraju o cijeni uglja. Međutim, Elektroprivreda jedina tu ima korist, smatra sindikat.

Dokle znači

Nakon svega ovoga trebalo bi da je svima jasno kako Elektroprivredom BiH upravlja menadžer amater - Elvedin Grabovica. Svaka odgovorna vlast morala bi po hitnom postupku zbog kardinalnih propusta i kriminalnih radnji smijeniti ovakvog direktora i na njegovo mjesto dovesti stručnu osobu.

Na potezu su Skupština i nadzorni odbor Elektroprivrede, kao i Federalna Vlada i parlament.

Vijesti.ba