Razne vrste pritisaka s kojima se susrećemo neće uroditi plodom

Razne vrste pritisaka s kojima se susrećemo neće uroditi plodom
v Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić u intervjuu za "Večernji list" govori o istragama koje je naredio u vlastitim redovima, posljedicama koje su radnje određenih policijskih službenika izazvale, te o daljnjem postupanju novog menadžmenta na čijem je čelu.

• Kolike su štetne posljedice nanesene samoj policijskoj agenciji nezakonitim radnjama policijskih službenika?

Smatram da smo pravodobnim djelovanjem na sve uočene nepravilnosti, profesionalnim i transparentnim odnosom spriječili nastanak štetnih posljedica za Graničnu policiju BiH. Cijenimo da šteta nije nanesena jer smo uspjeli pravodobno reagirati i otkriti razne nepravilnosti i nezakonitosti. Naša je dužnost, prije svega zbog svih građana ove države, da posao za koji nam je dano povjerenje radimo pošteno, transparentno i profesionalno. Mi ne želimo od naše javnosti skrivati sve ono na što smo naišli prilikom određenih primopredaja dužnosti u ovoj policijskoj agenciji. Motiv novog rukovodstva je ovu policijsku agenciju podignuti na veću razinu i potpuno je profesionalizirati.

• Hoće li uskoro doći do još nekih kadrovskih promjena, odnosno vode li se još neke istrage?

Naravno. Mi sagledavamo ukupno stanje u kojem se nalazi Granična policija kao policijska agencija. Naše ovlasti su definirane, propisane raznim zakonima i svi policijski službenici koji misle raditi u ovoj agenciji moraju postupati isključivo po zakonima. Sve ono što se radi mimo tih zakona, kao i policijski službenici koji sebi daju za pravo da rade ili su do sada radili nepoštujući te zakone će za svoje postupke odgovarati. Nećemo prezati pred tim da policijske službenike koji su se ogriješili o zakone procesuiramo na zakonom propisan način? Ujedno želim poručiti široj javnosti da razne vrste pritisaka kojima se susreće novo rukovodstvo GP PiH neće uroditi plodom i da ćemo mi dosljedno izvršavati povjerene zadatke u skladu sa zakonskim ovlastima.

• Kako je, prema vašem mišljenju, uopće moguće da je došlo do ovakve situacije?

Neću ulaziti sada u razdoblje kada je agencija formirana, odnosno ima li tu nekih nasljednosti ili pogrešnih pravila ponašanja i procedura koja su se godinama uvriježila u ovu agenciju. Mogu samo u svoje ime i ime novog menadžmenta Granične policije reći da smo odlučni ovu policijsku agenciju, odnosno njeno djelovanje staviti u zakonske okvire. Sve što radimo to će biti transparentno i javnost će biti upoznata s tim.

• Imate li podatak koliko je ljudi prisluškivano na nezakonit način?

Trenutačno je u tijeku istraga o ovom pitanju i vjerujem da ćemo uskoro imati točnije podatke. Za sada, dok se ne završi ukupna istraga o ovoj problematici ne bih prejuducirao rezultate istrage. Međutim, sama činjenica da u agenciji postoje određeni uređaji koji se nalaze izvan za to namijenjene prostorije i da su policijski službenici Središnjeg istražnog ureda zatečeni kako uništavaju određenu dokumentaciju, sebi dajemo za pravo izraziti određene sumnje da je bilo određenih neprofesionalnih radnji. Ove okolnosti moraju biti do kraja istražene i sankcionirani svi oni koji su svoj posao obavljali suprotno propisima. Budite uvjereni da je to naš trenutačni prioritet i da će menadžment GP BiH istrajati na ostvarenju postavljenih ciljeva. To je i naša obveza prema svim zaposlenicima i policijskim službenicima koji savjesno i profesionalno obavljaju svoje dužnosti.

• Veliki propust je otkriven i u radu nekih policijskih službenika na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu koji su propuštali sumnjive osobe u BiH, pa i one koji se vežu za terorizam. Kolika je šteta ovime nanesena BiH?

Možemo govoriti o štetnim posljedicama kojima je narušen ukupni imidž. Mi to sada moramo ispraviti i ponovno pokazati da smo pouzdan partner svim sigurnosnim tijelima i agencijama u zemlji i inozemstvu. Ne možemo zaboraviti da su određeni rukovoditelji obavještajnih agencija u posljednjih nekoliko godina upozoravali relevantne subjekte da se u obavljanju određenih poslova i zadaća pojedinih službi događaju takvi propusti, odnosno da osobe koje financiraju terorističke radnje, ili se mogu izravno dovesti u vezu s terorizmom, ulaze u našu državu i izlaze iz nje. Mi smo ovu poruku shvatili vrlo ozbiljno i krenuli u čišćenje naših redova. Moram ovim putem zahvaliti našoj obavještajnoj službi koja je posljednjih nekoliko godina jasno upozoravala bh. javnost o čemu je riječ, ali i određenim međunarodnim partnerskim službama koje se nalaze na području BiH koje su nas također upozorile na teške propuste naših policijskih službenika koji rade u zračnoj luci u Sarajevu.

• Znači li ovo da će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo od sada uz nove kadrove biti i pojačan nadzor policijskih službenika?

Apsolutno. Mi smo odlučno pokazali da smo spremni čistiti svoje redove, ali i baviti se suzbijanjem svih vrsta kriminala. Podsjetit ću vas da smo prije nekoliko mjeseci u zračnoj luci Sarajevo lišili slobode 18 carinika koji su kršili zakone iz seta antikorupcijskih zakona. Imamo dovoljno stručnosti, znanja i sposobnosti uhvatiti se u koštac sa svim vidovima kriminala. Tko će biti obuhvaćen tim kriminalnim radnjama, carinici, policijski službenici, ili neki drugi subjekti, za nas nije važno. Spremni smo suočiti se sa svim vidovima kriminala, ma tko bio s druge strane.