Razmjena informacija o korupciji u FBiH novim aplikacijama

krađa i korupcija, korupcija, Borba protiv korupcije

Naime, tijekom prošle godine konačno je uspostavljena antikorupcijska mreža koju čini većina institucija u Federaciji BiH. Uspostavljanje tzv. antikorupcijske mreže unutar federalnih javnih institucija vrlo je važna pretpostavka za neometano dvostrano komuniciranje Antikorupcijskog tima s federalnim javnim institucijama i učinkovito provođenje antikorupcijskih aktivnosti.

Veliki broj institucija

- Po uputama Antikorupcijskog tima, koje su dostavljene pismenim aktom na adrese 132 federalna tijela uprave, federalne upravne organizacije, pravne osobe u kojima federalna tijela uprave i upravne organizacije imaju nadležnost po osnovi zakonskih i vlasničkih prava, do kraja izvještajnog razdoblja određene su 128 kontakt/fokusne točke kao koordinatori antikorupcijskih aktivnosti - navodi se u izvješću te dodaje kako je većina institucija poslala svoje predstavnike na sastanke koji su o temi formiranja ove mreže održani u Sarajevu i Mostaru.

Načinjen je i plan integriteta koji će se koristiti u borbi protiv korupcije, a 72 obveznika, odnosno njih 81,81 posto, izradila su svoje planove integriteta.

- U cilju uspostavljanja učinkovitog sustava prikupljanja podataka o antikorupcijskim aktivnostima federalnih institucija te osiguranja pravodobnog i objektivnog izvještavanja o provedbi aktivnosti predviđenih akcijskim planom (prema jedinstvenoj metodologiji), u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kreirana je aplikacija za proaktivan monitoring provedbe strateških antikorupcijskih dokumenata.

Nakon što je osigurana instalacija aplikacije za potrebe federalnih institucija, odnosno za potrebe Antikorupcijskog tima, organizirana je obuka za korisnike aplikacije, čime je osiguran jednoobrazan način prikupljanja i obrade podataka o provedbi strateških antikorupcijskih dokumenata - navodi se u dokumentu.

Pomoć stranaca

Uz pomoć nekoliko nevladinih organizacija, kao što je OESS ili USAID, provedeni su projekti koji su imali za cilj uspješniju borbu protiv korupcije u BiH, a pomoć cijelom procesu pružila su i pojedina strana veleposlanstva u BiH.

Za očekivati je kako će idućih godina izvješće Antikorupcijskog tima biti sadržajnije, odnosno da će u sebi imati i neke druge podatke o borbi protiv korupcije osim održavanja sastanaka o toj temi, izdavanja novih brošura i primjena aplikacija koje imaju za cilj umrežavanja desetaka timova koji navodno rade na rješavanju ovoga problema u institucijama.