Ratni zločin: Većina je živa izgorjela

udruge, domovinski rat, Ante Gotovina, ratko mladić, Haag, Ante Gotovina, Haag, prosvjed, Andreas Zimmermann, William Schabas, Den Haag, Srbija, Međunarodni sud pravde, ICTY, Srpski tim stručnjaka, Nizozemske vlasti, Den Haag, ICTY, Međunarodni sud za ratne zločine , vojislav šešelj, vojislav šešelj, Vijeće sigurnosti UN, Srbija, Hrvatska - Srbija, bh državljanin, ratni zločini, SAD, BIH, ratni zločin, Allepo, Sirija, ratni zločin, Haški Tribunal, Afganistan, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), ICTY, eurpski uhidbeni nalog, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, Haag, suđenje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ratni zločin, ratni zločinac, Haški Tribunal, HKD Napredak, haška šestorka
Tužiteljstvo Bosne i i Hercegovine je nakon punih 25 godina podignulo optužnicu protiv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Radomira Šušnjara, koji je bio počinitelj jednog od najtežih ratnih zločina u kojemu je živo spaljeno više od 50 djece, žena i muškaraca.

Optužnica za ratne zločine protiv Šušnjara (62) podignuta je iako se on skriva u Francuskoj, kamo je pobjegao nakon rata u BiH, a iz Tužiteljstva BiH navode kako se uskoro može očekivati njegovo izručenje.

Optužnica se odnosi na ratni zločin protov civilnog stanovništva, počinjen u lipnju 1992. u Višegradu u istočnoj Bosni.

Pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba tamo su doveli veću skupinu civila bošnjačke nacionalnosti iz obližnjeg sela Koritnik.

Zatočenike su najprije opljačkali prijeteći im smrću ukoliko sakriju bilo što od dragocjenosti, a potom su ih srpski vojnici, među kojima je bio i Šušnjar, natjerali da uđu u kuću u Pionirskoj ulici onemogućivši im da iz nje izađu.

Nakon toga u kuću su ubacili zapaljivu eksplozivnu napravu koja je izazvala požar.

Šušnjar je potom među zatočene civile bacio ručnu bombu, a ostali vojnici su iz iz automatskog oružja pucali po kući kako bi spriječili zatočenike da pobjegnu.

U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima žene, djeca i starci. Većina je živa izgorjela, pri čemu je samo nekoliko zatočenih ipak uspjelo pobjeći i potom svjedočiti o počinjenom zločinu.

Nakon ovog masakra posmrtni ostaci ubijenih su uklonjeni i do danas nisu pronađeni.

Istragu o ovom slučaju, poznatom pod nazivom 'Živa lomača', otvorilo je Tužiteljstvo Haaškog tribunala.

Taj je tribunal zbog zločina u Višegradu ranije osudio zapovjednika paravojnih postrojbi iz Višegrada Milana Lukića na doživotni zatvor, a njegovog rođaka Sredoja na 27 godina zatvora.

Hina