Raspisano šest crvenih potjernica za bh. teroristima

isil

... uglavnom u sastavu "Islamske države", objavio je "Glas Srpske".

Međunarodna potraga je raspisana za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta potjernica za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuhairijem (50).

"Većina njih nalazi se u Siriji i pripadnici su terorističke organizacije `Islamska država`. Svi su otišli u posljednjih nekoliko godina kako bi se pridružili džihadistima", rekao je sugovornik "Glasa Srpske", blizak sigurnosnim institucijama BiH.

Grahović je povezan s vehabijskim vođom Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za sirijsko ratište, kao i Ćufurović, čiji je otac na suđenju Bosniću rekao da mu je sin radio i živio kod Bosnića i da je u Siriju otišao direktno iz njegove kuće.

Pečenković je u Siriju otišao krajem 2013. godine, a odveo je i suprugu i dvojicu maloljetnih sinova. On je, prema neslužbenim informacijama, poginuo prošle godine. Njegov sin Dino Pečenković dovezao je u Sarajevo napadača na američku Ambasadu Mevlida Jašarevića 28. listopada 2011. godine kada je izvršio taj teroristički napad.

Keserović je u Siriju otišao početkom 2013. godine i jedan je od aktera propagandnog dokumentarca "Islamske države" posvećenog BiH, Kosovu i Sandžaku.

Mešanović je jedan od osnivača paradžemata u Gradačcu, a navodno je promijenio i ime, dok je Zuhairi, koji je zbog ratnih zasluga u Armiji BiH dobio državljanstvo i putovnicu BiH, a nalazi se u američkom zatvoru Guantanamo.

Domaći islamistički portali objavili su da je u Siriji prvi put nastradala kompletna obitelj iz BiH, koja se priključila džihadistima, a navodno su poginuli Valdes Karić, njegova trudna supruga i troje djece, kada je raketa pogodila automobil u kojem su bili. Karić je ranije živio u Švicarskoj, a jedno vrijeme bio je pripadnik terorističke organizacije "Front al Nusra"