Raspisani lokalni izbori u BiH za 2. listopada

Raspisani lokalni izbori u BiH za 2. listopada

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se izbori raspisuju za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u RS-u, 131 načelnika u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS-u (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), deset gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Šantić je istaknuo da SIP BiH nije mogao donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

- S tim da smo u današnjoj odluci također zaključili kako će izbori za izbor vjećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uslovi - naveo je Šantić.
Za održavanje lokalnih izbora bit će potrebno oko osam milijuna KM. U proračunu institucija BiH osiguran je iznos od četiri milijuna KM, a preostala oko četiri milijuna KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.
- SIP BiH je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog spiska. Ukupan broj birača trenutno u BiH sa sinoćnjim presjekom 3.345.486 birača - kazao je Šantić.