Raspad FBIH je neminovan a Patrick Moon ga je samo ubrzao

...u promjeni federalnog Ustava, procesa iz kojeg je u Federaciji isključen jedan konstitutivni narod - Srbi, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Isključivanje jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju srpskog, iz federalnih ustavnih promjena, govori o pravim namjerama autora tog projekta. Ovdje je riječ o pravljenju protuustavnog i antidejtonskog paketa promjena Ustava FBiH koji ne uvažava princip konstitutivnosti", rekao je Dodik novinarima na Palama.

On smatra da uplitanje američkog veleposlanika / Patrika Moona / u reformu Ustava FBiH nije dobro za ukupnu političku situaciju u BiH.

Dodik je podsjetio da izvorni Dayton nije priznao konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, nego je tek na intervenciju nekadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića Ustavni sud BiH utvrdio konstitutivnost na prostoru cijele BiH, što sada, kako je naglasio, FBiH ne priznaje za srpski narod.

Dodik je najavio da će nekoliko općina u Federaciji, u kojima Srbi predstavljaju većinu, tražiti ustavno tretiranje tog prostora na poseban način radi zaštite njihovih vitalnih interesa.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska "uvijek je budna na jedno oko" zbog konstantnih pokušaja dijela međunarodne zajednice da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i da dođe do prekompozicije BiH.

On je podsjetio da je u posljednjih sedam-osam godina osobno uložio veliki napor u očuvanju institucija i zadržavanje nadležnosti Republike Srpske, što je posebno vidljivo u procesu reforme policije, centralizacije fondova i drugih institucija, drugim riječima, u mnogim besprizornim pokušajima tihe promjene Ustava i unitarizacije BiH.

"Naravno da to nije moguće i da to nećemo dozvoliti. Ustav Republike Srpske je nedodirljiv, ali moram reći da i mi u Srpskoj imamo namjeru da modifikujem naš Ustav", rekao je Dodik.