RAJ NA ZEMLJI Kineske tvrtke u BiH rade bez ikakvih kontrola

Kinezi BiH

Služba za poslove sa strancima BiH za posljednjih pet godina državljanima Kine odobrila je 377 stalnih boravaka i 1.498 privremenih boravaka, od kojih je samo tijekom prošle godine odobreno čak 413.

Za to vrijeme republički inspektori kontrolirali su samo jednu kinesku tvrtku u Srpskoj, a da čudo bude veće u kontroli su bili inspektori rada i zaštite na radu koji su kao jedini nedostatak ustanovili nepostojanje Akta o procjeni rizika za radna mjesta. To je prilično čudno s obzirom da se prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) vrijednost kineskih investicija u BiH kreću između 1,9 i 2,9 milijarde eura, a gotovo svi projekti su iz oblasti energetike i infrastrukture.

S druge strane, ne treba se čuditi što inspektori u RS ne idu u kontrolu kada se većina ugovora koji se mjere stotinama milijuna maraka krije od javnosti. Tako javnosti nije dostupan ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor vrijedan 600 milijuna maraka koji je potpisan s kineskom tvrtkom „Shandong Hi-Speed International (SDHS)“.

Isto tako, javnost nije imala uvid ni u ugovor o financiranju, projektiranju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko vrijedan 765 milijuna KM koji je u kolovozu prošle godine potpisan s „China State Construction Engineering Corporation Limited“ ili Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo.

Ugovori skriveni od javnosti

Pored toga, „Autoputevi RS“ su 2014. godine s kineskom državnom tvrtkom „Sinohidro Corporation Limited“ potpisali preliminarni sporazum o izgradnji autoputa Banja Luka - Mliništa. S tom tvrtkom je 2016. godine potpisan i komercijalni ugovor, sve je trebala financirati kineska „Eksim banka“, ali do danas nema ozbiljnih pomaka u realizaciji tog projekta. Kao ni za gore spomenute, javnost ne zna detalje ni ovog projekta, osim da grubo procijenjena vrijednost radova na dionici dugačkoj 62 kilometra iznosi čak 600 miliona eura.

Zbog svega toga se naprosto nameće pitanje kako je moguće da nadležni inspektori nisu kontrolirali poslovanje kineskih tvrtki. To naravno ne znači da bilo koja od tih firmi radi nešto nezakonito, ali je neprirodno da vlast s njima potpisuje izuzetno vrijedne ugovore o izgradnji najznačajnijih infrastrukturnih projekata, a da ne vrši provjeru ili kontrolu njihove realizacije, kako se poštuju radnička prava i drugo.

Sektor inspekcije rada i zaštite na radu, potvrđeno je za CAPITAL u Inspektoratu RS, za proteklih pet godina izvršio je kontrolu kod poslodavca „Everit“ sa sjedištem u ulici Janka Veselinovića u Banjoj Luci.

„Nakon izvršene kontrole te utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektor naložio je da se donese Akt o procjeni rizika za radna mjesta u radnoj sredini, te da utvrdi način i mjere za prevenciju, otklanjanje i smanjivanje rizika u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, da se donese pravilnik o zaštiti na radu kojim će utvrditi prava, obaveze i odgovornosti u oblasti zaštite i zdravlja na radu te da se svi zaposleni radnici teoretski i praktično osposobe za siguran i zdrav rad (njih sedam)“, navodi se u odgovoru iz Inspektorata RS.

Postupajući inspektor, kaže se dalje, izvršio je kontrolu izvršenja rješenja i ustanovio da je tvrtka „Everit“ u zakonskom roku izvršila sve naložene mjere.

Podaci do kojih je došao CAPITAL potvrđuju da su sve kineske tvrtke koje su registrirane u RS povezane i da posluju pod kontrolom kineske države.

Projekt od milijardu eura bez radnika

Ono što je zanimljivo je da tvrtka „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd“ s čijim predstavnicima je 29. prosinca u Vladi RS razgovarao premijer Srpske Radovan Višković o izgradnji strateškog projekta vrijednog blizu milijardu eera, nema nijednog zaposlenog. Prema podacima APIF-a i Porezne uprave RS, navedena kineska tvrtka krajem studenog prošle godine u svojoj poslovnici u Banjaluci nije imala nijednog zaposlenog.

„Tijekom sastanka, konstatirano je da se radovi na izgradnji auto puta Banja Luka – Prijedor izvode u skladu s predviđenom dinamikom i stvorenim preduvjetima, te je najavljeno da će na proljeće, s početkom nove građevinske sezone, biti dodatno intenzivirani. Kineska delegacija, na čelu sa zamjenikom direktora „Šandonga“ Zhang Jianchao, prenijela je da će do rujna 2023. godine biti završen i idejni projekt nastavka ovog puta, na trasi od Prijedora do Novog Grada“, priopćeno je iz Vlade RS poslije sastanka.

A da su sve tvrtke povezane najbolje pokazuje činjenica da su mediji ranije prenijeli da je ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan s firmom „Shandong Hi-Speed International (SDHS)“, a sada se s tim projektom povezuje gore spomenuta „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd“.

Prema podacima APIF-a, u firmi SDHS krajem studenog je bilo sedam zaposlenih, a prosječna plaća im je iznosila 1.390 KM.

Od svih kineskih tvrtki koje su proteklih godina potpisivale razne ugovore o realizaciji infrastrukturnih i energetskih projekata, najviše zaposlenih, njih 37, bilo je u jedinoj kontroliranoj tvrtki– „Everit“, a zaposleni u ovoj tvrtki imaju prosječnu platu od 1.420 KM.

Slijedi „China National Aero-Technology International Engineering Corporation“ ili „Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering“ čija poslovna jedinica u Foči ima 23 zaposlena. Njihov prosječna plaća iznosi 900 KM.

Po 11 zaposlenih krajem studenog imale su trebinjska poslovnica „China Gezhouba Group Company Limited“, a oni su imali prosječnu plaću od 1.190 KM, te banjolučka poslovna jedinica „China Sinopharm International Corporation Central and Eastern Europe Branch“ čiji zaposleni prosječno primaju 1.520 KM.

Povezane tvrtke na istoj adresi

Posljednja spomenuta tvrtka „China Sinopharm“ i tvrtka „SDHS“ registrirane su na istoj adresi u Banjoj Luci – Mladena Stojanovića 117a.

Isto tako, tvrtke „China Shandong“ i „Everit“ registrirane su na istoj adresi u Banjoj Luci – Janka Veselinovića 9-11, a novi dokaz da su sve te tvrtke međusobno uvezane i ispreplete pokazuje to što „SDHS“ i „Everit“, iako su registrirane na različitim adresama, kao kontakt navode isti mail – [email protected].

Međutim, posebnu zabunu unose podaci Službe za poslove sa strancima BiH koji kažu da je na osnovu pozivnih pisama iz dvije kineske tvrtke izdato više dozvola za privremeni boravak, nego što ima zaposlenih u tim tvrtkama.

„Na temelju pozivnog pisma pravnog lica „China Gezhouba“ – Poslovna jedinica Trebinje odobreno je 17 privremenih boravaka državljanima Kine“, navodi se u odgovoru Službe za poslove sa strancima na pitanja CAPITAL-a.

S obzirom na to da je u toj tvrtki zaposleno 11 osoba, postavlja se pitanje gdje su i što rade šestorica kineskih državljana kojima je privremeni boravak u BiH odobren na osnovu pozivnih pisama iz tvrtke „China Gezhouba“, ako oni nisu zaposleni u toj tvrtki.

Isti je slučaj s tvrtkom „Everit“, jer je na osnovu njihovog pozivnog pisma odobren privremeni boravak za 41 državljanina Kine, a u toj tvrtki radi 37 osoba, pa se postavlja pitanje gdje su preostala četvorica kineskih državljana kojima je boravak odobren na osnovu pozivnog pisma iz „Everita“.

Sugovornik iz Službe za poslove sa strancima kaže da je jedini mogući odgovor da su dozvole za privremeni boravak izdate ranije i da su u međuvremenu istekle i da su se vratili u Kini ili borave ilegalno u BiH.

Manje zaposlenih nego boravišnih dozvola

On objašnjava da su inspektori za strance tijekom prošle godine vršili inspekcijske kontrole boravka stranaca u poduzećima i institucijama u kojima rade stranci po osnovu izdate radne dozvole, kao i u poduzećima u kojima su osnivači strani državljani.

„Tijekom 2022. godine izvršeno je ukupno 6.218 kontrola i izdat je 2.041 prekršajni nalog“, kaže izvor koji nije mogao precizirati odnose li se prekršajni nalozi odnose na kineske tvrtke i državljane.

„Na osnovu pozivnog pisma pravnog lica „SDHS“ odobrena su tri boravka državljanima Kine (sedam zaposlenih), na osnovu pozivnog pisma „China National Aero-Technology International Engineering Corporation“ – Poslovna jedinica Foča odobreno je 16 privremenih boravaka (23 zaposlena), a na osnovu pozivaoca „China Sinopharm“ nema odobrenih privremenih boravaka državljanima Kine (11 zaposlenih)“, navodi se u odgovoru Službe za poslove sa strancima.

Sugovornik objašnjava da to što u tim tvrtkama ima više zaposlenih nego što je izdato privremenih dozvola boravka znači da je zaposleno domaće stanovništvo, ističući da je moguće i da su u tim tvrtkama zaposleni neki od Kineza koji su privremeni boravak dobili na osnovu pozivnog pisma „China Gezhouba“ ili „Everita“.

„To je već posao za Inspektorat RS“, zaključuje on.

Nataša Vukoje iz republičke inspekcija rada objasnila je za CAPITAL da zapošljavanja stranih osoba-radnika definira Zakon o zapošljavanju stranih osoba i osoba bez državljanstva, ističući da nadzor nad ovim zakonom ima inspekcija rada.

„Ovakve osobe u obavezi su da posjeduju radnu i boravišnu dozvolu. U tijeku 2021. godine izvršene su četiri inspekcijske provjere ovih osoba s aspekta posjedovanja radne dozvole od kojih je jedna provjera bila neuredna, a za devet mjeseci prošle godine izvršeno je pet inspekcijskih provjera radnih dozvola od kojih su četiri bile neuredne“, rekla je Vukoje.