Radovan Karadžić: Na vlast u Hrvatskoj i BiH došli su Hitlerovi saveznici! Ja sam u Bosni činio dobra djela...

radovan karadžić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Proces u Haagu, Den Haag, radovan karadžić, presuda

... naroda, rekao je haški optuženik Radovan Karadžić na početku iznošenja završnih riječi na Haškom sudu, na kojem mu se sudi za genocid i druge zločine u BiH, javlja portal klix.ba.

- Tužiteljstvo je mene označilo kao lopova i mafijaša. Ja se neću koristiti takav rječnik, a siguran sam je da tužitelj Alan Tieger to učinio teška srca, zato što nema nijedan dokaz, rekao je na sudu bivši predsjednik Republike Srpske.

Rekao je da je Tužiteljstvo ocrnilo srpsku borbu za ravnopravnost.

- Zanemarili su srpsku spremnost na kompromise. Međunarodna zajednica je izdala Srbe, a Muslimani su imali priliku da se opredijele za zapadne Muslimane, a opredijelili su se za rat, rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Srbi su nastojali zaštititi samo ono što su već imali i nisu imali namjeru nametati svoju volju nekom drugom.

Rekao je da je bila takva situacija da su na vlast u Hrvatskoj i BiH došli saveznici Hitlera, izvještava Dnevni avaz.

- Ako ne Tuđman, onda njegovi ministri iz emigracije. A isto je bilo sa Izetbegovićem i njegovim suradnikom Behmenom koji su još 1939. bili bliski fašističkim režimima, rekao je.

Rekao je kako Tužiteljstvo tvrdi da je on htio promijeniti etničku sliku BiH, te da izmišlja dokaze jer ih nema.

- Tužiteljstvo redovito pogrešno navodi riječi koje sam negdje, nekada izgovorio. Uglavnom su to politički govori, rekao je Karadžić.

Uklanjanje Muslimana i Hrvata s teritorija na koje Srbi polažu pravo nikada nije bio plan Srba, ustvrdio je također Karadžić.

- Tužiteljstvo tvrdi da sam ja rekao da je Drina čista. To je bila rasprava u kojoj se pripremamo za konferenciju. I čista ne znači očišćena etnički, nego jasna. Kad se kaže čisti srpski teritorij, ne znači očišćen, nego nesumnjivo srpski', rekao je.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Tužilaštvo u Hagu zatražilo je doživotnu robiju za njegove zločine koji uključuju odgovornost za masakr više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine, višegodišnju opsadu i granatiranje Sarajeva, te zarobljavanje više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a koje su snage bosanskih Srba držale kao taoce na raznim lokacijama.