Radovan Karadžić: Meci nisu došli sa srpske linije fronta

radovan karadžić, Haag, Haški Tribunal, radovan karadžić, Armija BiH, Markale, granatiranje, radovan karadžić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Proces u Haagu, Den Haag, radovan karadžić, suđenje, Haag, radovan karadžić, presuda, zatvor, HSPF, radovan karadžić, radovan karadžić, Haaški osuđenik , tužba za genocid, radovan karadžić, ICTY, Haški Tribunal
Optuženi Karadžić koji se brani sam, pokušao je drugi dan unakrsnog ispitivanja poljuljati izvještaje svjedoka Vidovića, o snajperskom gađanju sarajevskih civila s položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Karadžić je o svakom incidentu, koji se spominje u dijelu optužnice vezane uz teror nad sarajevskim civilima, detaljno ispitivao Vidovića kako bi narušio njegovu vjerodostojnost kao svjedoka tužiteljstva. Ovaj put najviše se usredotočio na samo jedan u nizu incidenta iz veljače 1995. godine kada su gađani putnici u tramvaju. Vidović je radio uviđaj nakon kojeg je zaključeno da je djelovano iz smjera Vraca, teritorija pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Karadžić je pokušavao prikazati da je hitac mogao doći sa suprotne linije fronta.

„Vi se svakako sjećate da su ove dvije marke, dva traga zrna bili, i da se moglo s izvjesnom preciznošću moglo odrediti pravac. A da je taj pravac pokazivao na onoj fotografiji duž ulice Branimira Ćosića. Da li je u ovom slučaju utvrđeno van razumne sumnje koja ja strana pucala?“, upitao je optuženi.„Utvrđen je smjer iz kojeg je došao metak.“, odgovorio je svjedok.

Tijekom prijašnjeg dijela ispitivanja svjedok Vidović je ispričao kako je najviše iskustava imao na obavljanju istrage o incidentima snajperskog djelovanja na tramvaje tijekom 1994. i 1995. godine. Tom prilikom rađeni su klasični uviđaji s određivanjem pravca svakog metka, a svjedok je izjavio kako je posao obavljao profesionalno te da u njegovim izvještajima ne postoji ništa sporno.
U haškoj optužnici protiv Karadžića, uz optužbe za genocid i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, stoji kako je u periodu „od travnja 1992. do studenog 1995., Karadžić u dogovoru s drugim učesnicima ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulirao i proveo vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i teroriziranja civilnog stanovništva Sarajeva. Granatiranjem i snajperskim djelovanjem ubijeno je i ranjeno na tisuće civila oba spola i svih uzrasta, uključujući djecu i starije osobe.“

Optuženi je svjedoku prezentirao niz fotografija koje je sam Vidović uslikao tijekom uviđaja, a koje prema optuženom potvrđuju kako metak na tramvaj nije ispaljen s gornjeg položaja. Svjedok nije mogao ništa odrediti na temelju fotokopija prezentiranih fotografija, što je Karadžić opetovano inzistirao. Predsjedavajući suci upitali su ga zato - koji je smisao toga te ga zamolili da prijeđe na neku drugu temu.

„Ekselencije, ja moram da zamolim svjedoka da nam pokaže putanju metka u samom tramvaju, od ulaska do pogotka Buljubašića, do pogotka žrtve. To ne možemo drugačije. Njihov (od tužiteljstva) materijal je insuficijentan. I mi sada pomažemo da se to sad utvrdi. Metak je ušao u petom prozoru i pogodio čovjeka u trećem redu koji se nalazi kod drugog prozora. I to je putovanje metka od 4,2 do 4,9 metara. I to opredjeljuje ugao.“, objasnio je optuženi svoju želju za inzistiranjem na određivanju smjera putanje hica.

Iako su mu dozvolili dva puna dana za ispitivanje kriminalističkog tehničara Vidovića, Karadžiću su suci odbili odobriti dodatno vrijeme, pogotovo zbog spomenutog načina ispitivanja.  Suđenje se nastavilo idućim svjedokom haške optužbe koji je svjedočenje počeo pod zaštitnim mjerama, skrivenog lika i pod pseudonimom. Iskaz će nastaviti idući tjedan.

izvor: www.seebiz.eu