Radončićevi signali

izbori 2010, Haris Silajdžić, Fahrudin Radončić, Milorad Dodik, Fahrudin Radončić, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, Zlatko Lagumdžija, Vlada, granična policija bih, Sudan, un misija, kutlovac, Fahrudin Radončić, korupcija, borba, uhićenja, Midhat Osmanović, Ministarstvo sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, SDA BIH, HDZ BiH, Fahrudin Radončić, sloboda, sud bih
Odazivajući se pozivu na suradnju čelnika DF-a Sefer Halilović već je dao do znanja kako ne namjerava prihvatiti možebitni poziv da se prdruži bloku SDA- HDZ BiH. Predsjednik Naše Stranke koja ima jednog zastupnika u Parlamentu F BiH Predrag Kojović, također, je odbacio mogućnost podrške vladajućem dvojcu.

Čak i kada bi sve prestale manje stranke, SBiH, A-SDA, Laburisti i HDZ 1990 pristale biti dio vladajuće većine, Federalna vlada imala bi tanku i nestabilnu podršku u Parlamentu F BiH- 51 od 98 zastupnika.

Veći broj stranaka u vladajućoj koaliciji znači i veći napor u usklađivanju različitih stranačkih interesa i manju sposobnost vlasti, koju u bilo kojem trenutku, ponovo, može srušiti i stranka minornog parlamentarnog kapacieta od samo dva zastupnika.

S druge, pak, strane, manji broj stranaka, s većim brojem zastupnika jamče veću stabilnost i veću učinkovitost vlasti.

Stoga se logičnim kao jedino razumno riješenje za formiranje nove parlamentarnevećine nameće koalicija SDA- SBB- HDZ BiH.

Ukoliko bi Fahrudin Radončić prihvatio ponovljeni poziv da se njegov SBB pridruži SDA i HDZ BiH, Federacija BiH dobila bi vlast koja bi bila u stanju provesti najavljene reforme i osigurati uvijete za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji.

U suprotnom imat ćemo Vladu, koja bez podrške u parlamentu, neće moći vladati, čiji zakonski prijedlozi će biti obarani u parlamentu, a posljedice mogu biti katastrofalne, jer je F BiH s blizu 700 milijuna maraca proračunskog deficita pred kolapsom. U sličnoj situaciji je i Republika Srpska, a zbog otkazivanja poslušnosti četvorice zastupnika SDA lideru stranke Bakiru Izetbegoviću na klimavim je nogama i vlast na razini BiH.

Do čega može dovesti nestabilna vlast, veliki proračunski manjkovi u najsiromašnijoj zemlji Europe u vremenu ispred nas ne smijemo ni pomišljati.

Jedini koji može spriječiti kaos, stabilizirati Federaciju BiH, a time i BiH i pogurati zemlju prema Europi je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Osim što bi ulaskom njegovog SBB-a u federalnu vlast osigurao stabilnu većinu nužnu za provedbu reformi, Radončić bi federalnu koaliciju učinio i ideološki kompaktnom. Dvije narodnjačke stranke SDA i SBB s većinskom podrškom bošnjačkog biračkog tijela i HDZ BiH s apsolutnom podrškom hrvatskog, imale bi nužan legitimitet dvaju naroda i institucionalni kapacitet provoditi reforme.

Istina, Radončić je odbio prvu ponudu lidera HDZ BiH Dragana Čovića da bude dio bošnjačkog bloka umjesto DF-a uz obrazloženje kako ne želi u vlast s državnom mafijom, aludirajući na SDA.

No, istovremeno su njegovi zastupnici u Srednjebosanskoj županiji, a po svemu sudeći će i u Hercegovačko-neretvanskoj, podržali izbor koalicijskih vlada HDZ-a i SDA.

"Mi smo to uradili u SBŽ i to je odgovornost prema građanima jer ne želimo pomagati u stvaranju kaosa, naprotiv, želimo biti odgovorna oporba i to ćemo pokazati, izjavio je Radončić upitan o razlozima podrške izboru Vlade u Srednjebosanskoj županiji..

Ako je podržao izbor Vlade u Srednjebosanskoj županiji da bi kao odgovoran političar spriječio kaos, zbog čega ne bi učinio to isto na Federalnoj razini gdje kaos može biti puno veći i pogubniji.

Pomažući uspostavljaju vlasti na županijskoj razini Radončić je, zapravo, poslao skriveni signal kako želi preuzeti odgovornost za stanje i u F BiH.

Čini se kako je procijenio da njegova stranka može ostvariti bolji rezultat na sljedećim lokalnim i parlamentarnim izborima kao dio vlasti, u kojoj njezini kadrovi na ministarskim i direktorskim pozicijama, nadmećući se s kadrovima SDA, mogu pokazati sposobnosti i opipljive rezultate, od onog kojeg bi ostvarila napadajući vlast u zemlji i entitetu u kojem stvari mogu začas izmaći kontroli.

Ukoliko dojam ne vara, Čoviću i Izetbegoviću preostaje ponovno pokušati pridobiti Radončića, ali ovog puta ozbiljnim pristupom, kakav zaslužuje druga po snazi politička stranka na bošnjačkoj političkoj sceni./HMS/