Radončić ministar energetike u Vladi FBiH!

Fahrudin Radončić
Naime, Božo Ljubić predsjednik HDZ-a 1990 zakazat će sastanak šestorke, na kojem će sudjelovati u kojoj SDP, dva HDZ-a, SNSD I SDS te SBB bIH umjesto SDA, potvrđeno je za TV1.

Procedura podrazumijeva da se nakon usaglašavanja šestorke o imenima se upoznaje predsjedavajući VM BiH, a potom podatke o kandidatima dostavlja CIK-u I SIPA-i na provjeru, za šta je zakonski rok 30 dana.

Ukoliko na temelju povratnih informacija, Vjekoslav Bevanda procijeni da su kandidati podobni za obavljanje ministarskih funkcija, odluku o imenovanju dostavlja Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara koja će donijeti konačnu odluku da li će imena predloženih kandidata uputiti u Zastupnički dom na izglasavanje.

SDP pretendira da zauzme ministarstvo obrane, a novi-stari kandidat za tu funkciju je Zekerijah Osmić. Damir Hadžić, dopredsjednik SDP-a, za TV1 kaže da je to prijedlog je star tri mjeseca.

Fahrudin Radončić i Edita Đapo ranije su bili kandidati za ministra sigurnosti, odnosno zamjenicu ministra financija. Iz SBB-a navode da postoji još jedna solucija koja se veže za ime predsjednika ove stranke.

Fehim Škaljić, predsjednik GO SBB-a, za TV1 kaže da u ovoj stranci razmišljaju o mogućnosti da predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić preuzme funkciju federalnog ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Sve će biti puno jasnije nakon sastanka šestorke koji mora biti održan prije 7. studenoga za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojoj će biti imenovan nasljednik smijenjenog Denisa Bećirovića.