'Radno ljeto' na koridoru 5c: Počinje izgradnja novih 80 kilometara autoceste

Hoće li uskoro krenuti izgradnja koridora Vc kroz BiH
...u sedam poglavlja prezentira početke izgradnje autoceste, tok radova i nove projekte vezane za nastavak izgradnje autoceste u FBiH, piše oslobođenje.

Direktor JP Autocesta FBiH Ensad Karić rekao je da stotinu kilometara ceste nije malo, a da je monografija izraz zahvalnosti svima koji su dosad sudjelovali i pomagali izgradnju autoceste, ali i poticaj za daljnji rad na autocesti i za daljnju izgradnju države BiH.

- Nastavljamo dalje, napravili smo dosta projekata i prometnih studija utjecaja na okoliš kojima smo neke stvari pokušali promijeniti, kao što je gradnja tunela kroz Prenj dužine 9,5 km, jedne cijevi, čime bi se razdaljina između Konjica i Mostara skratila na 26 KM - kazao je.

Resorni federalni ministar Denis Lasić posvetio je pažnju kontinuitetu izgradnje autoceste u FBiH te najavio da bi do kraja 2016. godine trebalo biti završeno 46 posto ukupne autoceste na koridoru 5c u FBiH. Cilj je da do 2020. godine autocesta A1 bude završena.

Istaknuo je da je ulaganje u izgradnju, modernizaciju i razvoj prometne infrastrukture u FBiH od izuzetnog značaja te podsjetio da predstoji izgradnja novih 80 kilometara autoceste.

Najavio je „radno ljeto i nastavak istim intenzitetom, da gradimo i spajamo gradove i ljude u našoj državi s Europom".

Na izgradnji autoceste u protekle tri godine bilo je angažirano 5.000 radnika, a kroz projekte je investirano 1,25 milijardi KM, čime je dan i značajan doprinos razvoju bh. gospodarstva.