Radnici 'Granita' godinu dana bez plaće a doprinosi im kasne sedam godina

Samo desetak dana nakon što im je na sjednici Skupštine HNŽ/K obećano skoro imenovanje v. d. direktora i Upravnog odbora kako bi mogli početi s radom, na današnjem sastanku u zgradi Vlade HNK premijer Srećko Boras rekao je predstavnicima Sindikata da je ipak bolje stečaj preduzeća provesti do kraja.

''Ono što su prošli put u Skupštini pričali, palo je u vodu. Sada nam kažu da oni nemaju zakonska ovlaštenja imenovati upravu. Tri mjeseca su nas vukli za nos. To je kupljena vlada i kupljeno ministarstvo i jasno nam je da ovdje nemamo više šta tražiti'', izjavio je nakon sastanka Vahid Šehić, predsjednik Štrajkačkog odbora "Granita".

Glasnogovornik Vlade HNŽ/K Pero Pavlović rekao je da je jedini ishod sastanka zaključak da se sazove novi sastanak ministra privrede HNK Esada Hume, predsjednika Vlade Srećka Borasa i predstavnika Sindikata "Granita" i Sindikata Federacije BiH sa predsjednikom Opštinskog suda u Sarajevu koji je donio odluku o stečaju ove firme, te sa stečajni upravnikom "Granita" i Tužiteljstvom HNŽ/K.

''Sastanak će biti održan radi pronalaženja najboljeg rješenja za `Granit` DD Jablanica u nadi da će radnici što je moguće ranije moći nastaviti s radom'', kazao je Pavlović.

Agonija radnika ''Granita'' traje duže od godinu dana koliko nisu primili plaću, a doprinosi im kasne sedam godina. Radnici ''Granita'' od nereda koji su izbili u prosincu kada su fizički spriječili stečajnog upravnika da uđe u preduzeće, čuvaju poduzeće smjenjujući se u tri smjene.

Već godinu dana obustavljena je proizvodnja u ovoj firmi, a u međuvremenu je poništena i privatizacija, tako da je slučaj ''Granit'' trenutno na Općinskom sudu u Sarajevu.

Srna