Radikalni islamisti se obučavaju na 30 mjesta u FBiH, najviše ih je u Sarajevu

...dvorane za tjelovježbu u gradovima, gdje se pod maskom druženja i rekreacije polaznici obučavaju za terorističke aktivnosti.

Trifunović tvrdi da se najveći broj kampova za obuku u  dvoranama za tjelovježbu nalazi u Sarajevu - najmanje deset, te da su tri takva kampa u Zenici, a dva u Tuzli. Prema njegovim riječima, mreža kampova u urbanim sredinama Federacije ima 30 takvih mjesta.

- Imamo snimke takve obuke, na kojima se jasno vidi da se ti mladići obučavaju za borbene operacije u urbanim sredinama. Godinu dana prije terorističkog napada na Osnovnu školu u Beslanu, imali smo snimke, na kojim se teroristi obučavaju za akciju upravo u školi- rekao je Trifunović.

On je naglasio da je BiH opasna teritorija za obuku, ali da usprkos činjenici da se teroristički napadi planirani u BiH i da su se izvođači obučavali ovdje, administracija SAD sve to smatra izoliranim slučajevima, a ne organiziranom aktivnošću.

- Čak je i slučaj Sulejmana Talovića, mladića iz BiH, koji je u Salt Lake Cityju ubijao građane SAD, proglašen izoliranim incidentom. Kada se uzme povijest napada, jasno je da se radi o dobro organiziranoj kriminalno-terorističkoj grupi koja ima podršku u State Departmentu. Najvjerojatnije je riječ o ljudima koji tu rade, a svoje karijere su stjecali i podizali na viši nivo upravo na krizi u BiH- istakao je Trifunović.

On je dodao da zaštitnici radikalnih islamista sve terorističke napade, planirane u BiH, brzo proglašavaju incidentima.

rtrs