Prvo što se mora činiti jest da Hrvati u BiH stvore svoj Dayton

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, stanje i perspektive - bile su teme okruglog stola koji je organizirala Udruga bosanskih Hrvata "Prsten" u zagrebačkom hotelu Antunović.

Elita u Zagrebu

Neravnopravnost u odnosu na druga dva naroda, manjkavost Daytonskog sporazuma kao i europske perspektive, pitanja su koja su okupila intelektualnu i političku elitu za stolom u Zagrebu, a unatoč neslaganjima u brojnim izlaganjima, složni su bili u jednom, a to je da se po pitanju položaja hrvatskog naroda u BiH, u kojoj je svakoga dana sve manje Hrvata, hitno nešto mora poduzeti. - I 16 godina nakon Daytona neosporna je činjenica da se položaj Hrvata u BiH pogoršao i da će se tako nastaviti. Većinska volja ovoga naroda izražena na izborima se ne poštuje, a događa se majorizacija Hrvata na svim razinama vlasti. Prvo što se mora činiti je da Hrvati stvore svoj Dayton - kazao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i jedan od sudionika okrugloga stola, prenosi vecernji.ba.

Uz Granića temu položaja Hrvata komentirao je i Krešimir Zubak, koji je odbio potpisati ovaj sporazum još prije 16 godina, ali je i upozorio da će želja za trećim entitetom ostati samo želja, no da je realnost nešto sasvim drugo.

- Dayton nije stavio u ravnopravnu poziciju tri naroda, no izlaz iz takve situacije se ne nazire. Da bi se dobio treći entitet, trebaju se ispuniti tri uvjeta, a to je dobiti suglasnost druga dva konstitutivna naroda, suglasnost međunarodne zajednice i konsenzus koji će prostori ući u taj entitet, a sva tri uvjeta nemoguće je ispuniti. Međunarodna zajednica je nekoliko puta rekla ne - objasnio je Zubak.

O BiH i europskim integracijama govorio je prof. dr. sc. Neven Šimac, koji je upozorio na "okolišavu" politiku Hrvatske prema BiH, no i budućnost BiH u Europskoj uniji.

Političku scenu u BiH komentirao je i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović. - Položaj Hrvata je ugrožen, a sve aktivnosti oko pokušaja reforme sadašnjeg Ustava su propale. Nemogućnost dva HDZ-a koji su dobili većinu glasova da se dogovore oko formiranja vlasti, predstavljaju još veću opasnost. Zbog toga smo mi iz pragmatičnih razloga rekli da možemo formirati vlast bez njih - kazao Ivanković Lijanović.

Dayton 2

Na skupu je prikazan i film pod nazivom "Dayton 2", autora Darka Dodiga i Peje Gašparevića, u kojemu su problematiku u BiH komentirali vjerski, politički i intelektualni vođe Federacije BiH i Republike Srpske. - Inspiracija mi je bila želja da ljudi počnu razmišljati O uređenju svoje države - kazao je Gašparević.