Prve snježne oborine u Hercegovini očekuju se drugoga dana vikenda

snijeg, lopata, vremenska prognoza, snijeg, Hercegovina
...vremenske prognoze za sljedeće dane pomno se prate, kupuje se zimska oprema, lopate, ogrjev... Iako se bližimo kraju veljače, meteorolozi u idućim danima najavljuju debele minuse i snježne oborine u svim dijelovima BiH. Prevladavat će oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u Bosni te kišom u Hercegovini, a temperatura će pasti na 17 stupnjeva ispod nule. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Bosni prevladavati uglavnom oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a više sunčanog vremena najavljeno je za Hercegovinu i jugozapadni dio Bosne.

Temperatura zraka u Bosni bit će uglavnom između minus 1 i 3 stupanj, a u Hercegovini između 3 i 14 stupnjeva. Drugog dana vikenda u BiH će prevladavati oblačno vrijeme, a u većem dijelu zemlje će padati snijeg. Prognozirana visina novog snježnog pokrivača je od 5 do 15 centimetara. Temperatura zraka bit će između minus 7 i minus 3 stupnja, a na jugu između 1 i 4 stupnja. Prema norveškom meteorološkom institutu yr.no, za vikend na područje Mostara stiže bura s kojom će doći i do pada temperature. U cijeloj regiji temperatura će pasti ispod nule, a u većem dijelu Bosne očekuju se snježne oborine, dok bi snijega trebalo biti i na području Mostara. Snijeg se u Mostaru očekuju, prema nekim prognozama, u nedjelju, kao i ponedjeljak.

Promjene u temperaturi očekuju se i od vikenda, kada će uslijediti veliko zahladnjenje i minusi. Prema prognozama, postoje velike naznake da će nam kraj veljače donijeti ledeni val, odnosno led i snijeg u cijeloj regiji, što će biti najhladniji dio zime, kada će jutarnja temperatura ići ispod -10 stupnjeva. U nedjelju, kao i početkom sljedećeg tjedna, jutarnja prognozirana temperatura zraka kretat će se od -17 do -10 stupnjeva, a u Hercegovini do -5. Početkom ožujka zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniža temperatura imat će vrijednosti od -8 do -2 stupnja. U nekim dijelovima BiH snijeg je već napravio probleme. Na području HBŽ-a prouzročio je brojne probleme stanovnicima, a najteža je situacija u Bosanskom Grahovu, gdje je nekoliko sela potpuno odsječeno od ostatka općine.

Učionice su puste jer većina učenika iz okolnih sela ne uspijeva doći do škole. Snijeg je velike probleme prouzročio i u općinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dosezali visinu i do dva metra. Na sreću, ceste do tih općina su prohodne, a dežurne službe danonoćno čiste ulice. Slična situacija je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću, gdje u pojedinim naseljima visina snježnog pokrivača doseže visinu i od dva metra. Tako je jučer, uslijed težine snijega koji je napadao, popustio krov dvorane za tjelesni odgoj Mješovite srednje škole Bihać, koji se potpuno urušio u unutrašnjost, piše Radiosarajevo.ba. Zbog cijele situacije nastava u toj školi obustavljena je do daljnjeg, odnosno dok vremenski uvjeti ne dopuste nastavak. Podsjetimo, u Mostaru je snijeg napadao u veljači 2012. godine, koja je ostala zapamćena kao mjesec u kojem je Hercegovinu pogodilo najjače snježno nevrijeme u posljednjih nekoliko desetljeća. Početkom veljače počeo je padati snijeg te se pretpostavljalo da će biti kao i prethodnih godina, nekoliko centimetara, zadržati se dva do tri dana te da će s prvom kišom nestati. No, dogodilo se to da se snijeg zadržao sve do 15. veljače, a izmjerene su i najviše visine snijega u nekim gradovima. U gradskim sredinama snijeg je bio visok u prosjeku 80 centimetara, a u okolnim mjestima, selima i brdima i više od jednog metra.

Vecernji list