Prve snježne oborine u Hercegovini očekuju se drugoga dana vikenda

Prve snježne oborine u Hercegovini očekuju se drugoga dana vikenda
...vremenske prognoze za sljedeće dane pomno se prate, kupuje se zimska oprema, lopate, ogrjev... Iako se bližimo kraju veljače, meteorolozi u idućim danima najavljuju debele minuse i snježne oborine u svim dijelovima BiH. Prevladavat će oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u Bosni te kišom u Hercegovini, a temperatura će pasti na 17 stupnjeva ispod nule. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u Bosni prevladavati uglavnom oblačno vrijeme sa slabim snijegom, a više sunčanog vremena najavljeno je za Hercegovinu i jugozapadni dio Bosne.

Temperatura zraka u Bosni bit će uglavnom između minus 1 i 3 stupanj, a u Hercegovini između 3 i 14 stupnjeva. Drugog dana vikenda u BiH će prevladavati oblačno vrijeme, a u većem dijelu zemlje će padati snijeg. Prognozirana visina novog snježnog pokrivača je od 5 do 15 centimetara. Temperatura zraka bit će između minus 7 i minus 3 stupnja, a na jugu između 1 i 4 stupnja. Prema norveškom meteorološkom institutu yr.no, za vikend na područje Mostara stiže bura s kojom će doći i do pada temperature. U cijeloj regiji temperatura će pasti ispod nule, a u većem dijelu Bosne očekuju se snježne oborine, dok bi snijega trebalo biti i na području Mostara. Snijeg se u Mostaru očekuju, prema nekim prognozama, u nedjelju, kao i ponedjeljak.

Promjene u temperaturi očekuju se i od vikenda, kada će uslijediti veliko zahladnjenje i minusi. Prema prognozama, postoje velike naznake da će nam kraj veljače donijeti ledeni val, odnosno led i snijeg u cijeloj regiji, što će biti najhladniji dio zime, kada će jutarnja temperatura ići ispod -10 stupnjeva. U nedjelju, kao i početkom sljedećeg tjedna, jutarnja prognozirana temperatura zraka kretat će se od -17 do -10 stupnjeva, a u Hercegovini do -5. Početkom ožujka zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniža temperatura imat će vrijednosti od -8 do -2 stupnja. U nekim dijelovima BiH snijeg je već napravio probleme. Na području HBŽ-a prouzročio je brojne probleme stanovnicima, a najteža je situacija u Bosanskom Grahovu, gdje je nekoliko sela potpuno odsječeno od ostatka općine.

Učionice su puste jer većina učenika iz okolnih sela ne uspijeva doći do škole. Snijeg je velike probleme prouzročio i u općinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dosezali visinu i do dva metra. Na sreću, ceste do tih općina su prohodne, a dežurne službe danonoćno čiste ulice. Slična situacija je u Bosanskom Petrovcu i Bihaću, gdje u pojedinim naseljima visina snježnog pokrivača doseže visinu i od dva metra. Tako je jučer, uslijed težine snijega koji je napadao, popustio krov dvorane za tjelesni odgoj Mješovite srednje škole Bihać, koji se potpuno urušio u unutrašnjost, piše Radiosarajevo.ba. Zbog cijele situacije nastava u toj školi obustavljena je do daljnjeg, odnosno dok vremenski uvjeti ne dopuste nastavak. Podsjetimo, u Mostaru je snijeg napadao u veljači 2012. godine, koja je ostala zapamćena kao mjesec u kojem je Hercegovinu pogodilo najjače snježno nevrijeme u posljednjih nekoliko desetljeća. Početkom veljače počeo je padati snijeg te se pretpostavljalo da će biti kao i prethodnih godina, nekoliko centimetara, zadržati se dva do tri dana te da će s prvom kišom nestati. No, dogodilo se to da se snijeg zadržao sve do 15. veljače, a izmjerene su i najviše visine snijega u nekim gradovima. U gradskim sredinama snijeg je bio visok u prosjeku 80 centimetara, a u okolnim mjestima, selima i brdima i više od jednog metra.

Vecernji list