Prva konkretna pomoć Goraždu stigla od sarajevske općine centar

Zajedno s njim stigla je i ekipa dobrovoljnog Vatrogasnog društva s Bjelava da bi pružila svoju pomoć u ljudstvu, ali i u opremi.

Općini Goražde danas je uručena pomoć u čizmama, kabanicama, pumpama, a ekipe dobrovoljnog Vatrogasnog društva Bjelave, zajedno s kolegama iz Goražda, nalaze se na terenu i rade na otklanjanju posljedica poplava.

Ovo je prva konkretna pomoć i posjeta općini Goražde, a uime građana riječi zahvalnosti uputio je načelnik Muhamed Ramović.

„Goraždu i njegovim građanima svaka pomoć u ovom trenutku mnogo znači kao i saznanje da ovaj grad i njegovi stanovnici nisu prepušteni sami sebi", kazao je Ramović.

„Nastojimo pomoći Goraždu u skladu s našim mogućnostima. Stožer Civilne zaštite Općine Centar donio je i odluku koju će uputiti na Općinsko vijeće da se Općini Goražde interventno pomogne s 50.000 KM, a Općini Foča-Ustikolina s 20.000 KM", kazao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević koji je u pratnji domaćina obišao poplavljena područja u Goraždu.

U općini Goražde stanje je i dalje teško. Poplavljeno je na stotine stambenih objekata, infrastruktura te poljoprivredna dobra.

Prema podacima Civilne zaštite ove općine, najteža situacija je u naseljima Pobarnik, Luka, Hubjeri te drugim poplavljenim područjima gdje se nastoje ukloniti katastrofalne posljedice poplava.

U naselju Luka došlo je do urušavanja stambenih objekata te su četiri porodice ostale bez krova nad glavom.

Vodostaj Drine danas je bio u opadanju, no informacije iz HE "Mratinje" govore da bi usljed obilnijih padavina ponovo moglo doći do povećanja vodostaja.

(Fena)