Protuzakonito prebacili najmanje 87 migranata iz BiH u Hrvatsku

migranti, zagrebačka policija , uhićeni

Zagrebačka policija uhitila je u ponedjeljak dva hrvatska državljanina i traga za jednom hrvatskom državljankom zbog sumnje da su organizirali krijumčarenje i prijevoz najmanje 87 migranata, a PU Sisačko-moslavačka je zbog sumnje u krijumčarenje migranata uhitila jednu osobu, dok za jednom traga.

Na području PU zagrebačke uhićeni su 65-godišnjak i 36-godišnjak, a u tijeku je intenzivna potraga za 33-godišnjakinjom. Trojku policija sumnjiči za kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

 Osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka lipnja do kraja kolovoza ove godine, u najmanje 11 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz migranata, javlja Hina. 

 Počinitelji su migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih dalje osobnim i kombi vozilima prevozili na lokacije u neposrednoj blizini hrvatske granice sa Slovenijom, i to na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske.

 Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 87 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 245 tisuća kuna, navodi MUP RH.

 MUP ističe i da su u sklopu istog kriminalističkog istraživanja na području Bosne i Hercegovine policijski službenici danas uhitili 5 osoba, dok za jednim još tragaju.