Protiv Prlića podneseno izvješće Tužiteljstvu BiH

To neslužbeno saznaju Nezavisne novine koje pišu da je izvješće u vezi s počinjenim kaznenim  djelom Tužiteljstvu BiH poslat još prošli tjedan, međutim, da je tek u ponedjeljak zaprimljen u ovoj instituciji. U Tužiteljstvu BiH, međutim, juče nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati da li je SIPA podnijela ovaj izvješće.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi ispričao je da postoji velika vjerovatnoća da ovaj slučaj bude dodijeljen nekom od međunarodnih tužitelja u Tužiteljstvu BiH, jer se radi o organiziranom međunarodnom kriminalu, ali da s tom idejom mnogi domaći tužitelji nisu suglasni.

Naime, istraga SIPA do sada je pokazala da je HT Mostar, pa i "Eronet", izdvajao ogroman novac za marketing, te da se dio tog novca na kraju našao na računima Nevena Kulenovića, vlasnika marketinške agencije SV-RSA, koja je bila posrednik za cjelokupno marketinško oglašavanje.

Nezavisne saznaju i da su istražitelji SIPA, u suradnji sa Interpolom Hrvatske, Austrije i Slovenije, dokumentirali sve uplate na račun Kulenovića otvoren kod Kreditenastalt banke u Sloveniji.

Novac je na privatnim računima završavao tako što je nakon milionskih isplata za marketing novac sa računa Kulenovića, odnosno firme SV-RSA, prebacivan na račun njegove fantomske firme "3 Media" Ltd. na Gibraltaru sa kojih je vraćan na Prlićeve račune, novog-starog direktora HT Mostar, te Zorana Bakule, Branka Kotorca i još nekoliko osoba.

Kotorac je bio veza za pranje novca putem hrvatske marketinške agencije "Digitel", koja je za "Eronet" radila sve poslove, od nabavljanja kokica za Sarajevo film festival, koje su koštale po 20.000 KM, do plaćanja ulaznica za Evropsko prvenstvo u nogometu.

Kulenovićeva firma SV-RSA imala je povlašteni status u medijima, prije svega na Federalnoj televiziji, gdje je dobivao ogromne popuste od čak 95 odsto. Istovremeno, HT Mostar su fakturisani puno veći računi i na taj način se stvorila razlika za samo godinu dana od oko 1,9 miliona eura na računima na Gibraltaru. Taj novac je kasnije isplaćivan i to u iznosima od po nekoliko desetina tisuća eura na račune Prlića, Bakule i ostalih.

Podsjećanja radi, Prlića je na mjesto direktora imenovala Vlada FBiH prije nekoliko mjeseci i to na privremeni period koji traje čak do kraja ožujka. Na konkursu, na koji se javilo desetak kandidata i koji je raspisan prije tri mjeseca, završen je usmeni dio ispita na koji su bili pozvani samo Prlić i bivši direktor Vilim Primorac.