Prosvjedi u HNŽ: SDP sada priča drugu priču

Mostar, žitopromet, prosvjed, sindikat, HNŽ, prosvjedi sindikata, Mostar
Na prosvjedu su sudjelovali sindikati učitelja, srednjih škola i Univerziteta Džemal Bijedić, sindikati državnih službenika i namještenika, policije i drugi.

Prosvjed su podržali i učenici, a veliku potporu prosvjedu dali su i drugi radnici, ne samo iz županije Zapadno- hercegovačke, nego i cijele BiH. Iz Sarajeva je u Mostar stigao autobus prosvjednih radnika koji su podržali svoje kolege te najavili i pozvali na središnji prosvjed svih radnika u Federaciji u Sarajevu 26. lipnja. Šume Herceg bosne također su sudjelovali na današnjem prosvjedu i ukazali kako već 44 mjeseca nisu dobili plaću.

Medijima se obratio Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata: „Gospoda iz Vlade tvrdi kako je kriza, kako novca nema. Činjenice govore da je za materijalne troškove ureda predsjednika Vlade koji broji 17 članova ove godine izdvojeno dva milijuna maraka, a prošle godine jedan milijun. Znači 100 posto više. Ministarstvo financija prošle godine 6 milijuna i 200 tisuća, a ove godine 8 milijuna. Ministarstvo pravosuđa dva milijuna više u ovoj godini krize. Ministarstvo rada tri milijuna više u ovoj godini nego lani i kao krunačitave dvoličnosti ove Vlade za zaštitu okoliša ove godine milijun i pol maraka, a nama plaće manje za 7 posto. Što je najžalosnije, srednjim školama gdje je uposleno 1174 radnika 200 tisuća maraka manje nego lani. Zato ne prihvaćamo njihove uvjete da novaca nema. Novaca ima. Nek se uozbilje i krenu ozbiljno raditi", kazao je.

„Danas smo došli ovdje pred Vladu da im kažemo da nismo zadovoljni odlukom koju su donijeli o smanjenju plaća za sedam posto. Nije se vodio socijalni dijalog ravnopravno sa sindikatom gdje bi došli do konačnog cilja. Ovdje je odluka donesena ravnopravno i zato smo se pobunili. Danas ćemo iskoristiti ovu priliku i reći Vladi HNŽ-a da je na ovim prostorima nastupila katastrofa. Imamo bezbroj nezaposlenih ljudi, socijalnih preko 70 posto. Ljudi su dovedeni na rub egzistencije. Dižu ruke na sebe i ubijaju se. Zato poručujemo Vladi: Ili radite svoj posao ili odlazite!", kazao je Husein Špago, predsjednik županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata HNŽ-a.

Predsjednik sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš se također obratio riječima: „Razočaran sam potezima upravo SDP-a koji su govorili, dok nisu ušli u vlast, da pod svakim kamenom novca ima. Međutim, sad kad su u vlasti, trebaju uzeti ono što im pripada. Te im ovom prigodom poručujem, a reći ću to i ministru financija osobno, da uzme što više jer mu je ovo i prvi i posljednji mandat. Tražit ćemo njegovu ostavku i nećemo nastaviti s radom dok on ne da ostavku".

„Svugdje u svijetu visoko obrazovanje je kapitalna investicija na kojoj se gradi strategija razvoja i budućnost države. Ovom odlukom Vlade HNŽ-a grant univerziteta je umanjen za čak 20 posto. Time je potkopana budućnost obrazovanja u ovoj županiji", kazao je Safet Isić, predsjednik sindikalne organizacije Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Na prosvjedu su sudjelovali i sindikati MUP-a. „Policija je izašla na ovaj prosvjed jer smo dugi niz godina zakinuti za naša prava", kazao je predsjednik sindikata MUP-a HNŽ-a Boško Buntić.

pogled.ba