Proslave mature uz čašicu više hit među bh. učenicima

Međutim, zabrinjavajuće je što kraj fešte dočekaju na ispumpavanju želuca, jer popiju koju čašicu više.

Puše marihuanu

S dolaskom novih generacija alkohol je nezaobilazan dio ovakvih zabava. Učenici uz litre alkohola i marihuanu okupiraju najbliži park ili čak negdje u okolini škole naprave feštu.

Prije nekoliko dana policijski službenici u Banjoj Luci upozorili su grupu maturanata da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira jer su tijekom sjedaljke u parku bacali staklene flaše.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS reagiralo je te je uputilo apel učenicima da maturu proslave dostojanstveno i sigurno te da ne konzumiraju alkohol i cigarete da bi se izbjegle neželjene posljedice ovakvih proslava.

U Federaciji kažu da do sada nisu imali problema s opijanjem učenika prilikom maturalnih zabava.  Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Đevad Hadžić kazao nam je da je unošenje i konzumiranje alkohola na ovakvim zabavama strogo zabranjeno.

Starosna granica

- Do sada nismo imali većih problema kada su u pitanju proslave mature. Korištenje alkohola je strogo zabranjeno i učenici u objekte gdje se zabava održava ne smiju unositi alkoholna pića - naveo je Hadžić, koji tvrdi da skandala zbog opijanja maturanata nije bilo ni prethodnih godina.

Iako je starosna granica konzumenata alkohola godinama sve niža, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović kazao nam je da nije bilo zabilježenih slučajeva opijanja mlađih maturanata.

- Maloljetnim osobama je strogo zabranjeno konzumiranje alkohola i zakonom je kažnjivo. Nisam upoznat s takvim slučajevima gdje se maturanti opijaju prilikom proslave mature - kazao je Šatorović.

Dnevni avaz