FOTO  Proslava Male Gospe – zaštitnice župe Ključ

ključ, Mala Gospa
. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi u Ključu s početkom u 11 sati predvodit će banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, u zajedništvu s više svećenika.

Na misi će pjevati zbor župe Uznesenja BDM u Jajcu pod ravnanjem s. Dubravke Dropulja.

Nakon svete mise u kripti župne crkve predviđeno je druženje za bratskim stolom svih nazočnih vjernika, a glavnina njih su ključka dijaspora koja živi diljem svijeta, najviše u Republici Hrvatskoj. Očekuje se dolazak i većeg broja vjernika iz Drvara, Bihaća i Banje Luke.

Budući da se na proslavu patrona župe u Ključu - na poziv Udruženja Ključana i prijatelja Ključa „Stjepan Tomašević" - očekuje i dolazak delegacije grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, u poslijepodnevnim satima sve će njih primiti načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, a potom je predviđen zajednički obilazak ključkog Starog grada gdje je 1463. god. zarobljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

U 18 sati u Domu kulture u Ključu bit će predstavljena najnovija knjiga Jasmina Odobašića „Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995". Organizator ovog skupa je Udruženje logoraša „Omer Filipović" Ključ a jedan od predstavljača bit će i banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Župa Ključ je osnovana 1891. odvajanjem od Varcar Vakufa (danas Mrkonjić Grad). Prva župna crkva sagrađena je 1895., a obnovljena je 1970. Za posljednjeg rata crkvu su srpski ekstremisti na Novu godinu 1993. prvo zapalili, a 11. veljače te godine posve srušili i uklonili ruševine. Župna je crkva 2001. iznova podignuta na istom mjestu. Osim gradskoga katoličkog groblja koje je još uvijek u funkciji, na teritoriju župe postoje još tri groblja (Bravsko, Jarice, Zagrađe) koja su bila u aktivna do 1941. g, odn. do progona i posvemašnjeg uništenja katolika u tim naseljima. Do Drugog svjetskog rata župa Ključ je brojala blizu 1500 vjernika katolika, do zadnjeg rata (1992-1995.) u župi je živjelo 350 katolika, a danas ih u Ključu živi samo desetak.