Prosječna plaća u BiH traje do 18. u mjesecu

BIH, prosječna plaća
Jesu li stanovnici Bosne i Hercegovine "umjetnici" po tom pitanju i kako mnogi "troše novac koji nemaju"? Ako je za utjehu, isto to rade i naši susjedi, piše Večernji list BiH.

Nedostatno i za hranu

Samo za nabavu hrane za tjedan dana jedna četveročlana obitelj u Bosni i Hercegovini treba izdvojiti 39,19 posto prosječne bh. plaće, pokazalo je istraživanje internetske stranice MoveHub koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje. Tako je cijela plaća, sudeći prema tom izračunu, dostatna do osamnaestog u mjesecu. Što do tridesetog, znaju samo oni koji pokušavaju preživjeti s jednom prosječnom plaćom, piše Večernji list BiH.

Za tjednu nabavu hrane za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj potrebno je 18,53 posto prosječne tjedne plaće, dok je u Srbiji je za to potrebno 31,36 posto, a u Crnoj Gori 27,28 posto prosječne plaće.

Istraživanje MoveHuba o troškovima nabave hrane pokrilo je 123 države, a obrađene su lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, riže, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim zemljama.

Na vrhu ljestvice je Ruanda u kojoj je za tjednu nabavu hrane za obitelj s četiri člana potrebno čak 275,86 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija s 257,46 posto i Kenija s 215,24 posto. Najmanje troškove za tjednu nabavu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Makao je drugi u svijetu po tom kriteriju jer se ondje prosječna obitelj može prehraniti izdvajajući samo 3,66 posto prosječne plaće. U Kuvajtu je pak za to potrebno 4,38 posto plaće.

Visoka primanja povećavaju prosjek u odnosu na prosječne plaće u realnom sektoru, odnosno u gospodarstvu. Kod privatnih poslodavaca prosjek plaća od neto zarade je dosta nizak i primanja su od 450 do 650 KM te su upola niža od prosječnih plaća proračunskih korisnika. Također, velik je raspon između najmanje i najveće mirovine. No, vrlo je malo umirovljenika koji imaju visoke mirovine. Stoga, kada se uzmu u obzir troškovi života, mali je broj kućanstava čija primanja mogu pokriti troškove potrošačke košarice.

Prosječne plaće

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u 2016. godini u BiH iznosila je 838 KM i ovaj se izračun odnosi na taj iznos. Međutim, statistika pokazuje kako je u prosincu prošle godine, kao i prethodnih mjeseci, najniža prosječna neto plaća od 530 KM bila u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 543 KM, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu iznosila 549 KM. S ovolikim plaćama većina obitelji ne može dočekati ni polovinu mjeseca.

A da ne govorimo o umirovljenicima čije mirovine nikako da dosegnu polovinu prosječne plaće. A gdje su nezaposleni...?

Vecernji.ba