Proračun usvojen. Od bošnjačkih stranaka za glasali samo zastupnici SDP-a. Hadžić: Koalicija mrtva

...i međunarodnih obveza BiH za 2012., čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 'Za' je glasalo 26 zastupnika, protiv 12, a tri zastupnika su bila suzdražana.

Podršku proračunu dali su zastupnici SNSD-a, SDS-a, SDP-a BiH, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, PDP-a i DNS, protiv su bili zastupnici SDA, Stranke za BiH i SBB-a BiH, dok su zastupnici HSP BiH, NSRZB i DNZ-a bili suzdržani.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2012. godinu., prema kome je iznos proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM.

Od toga je za financiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.


U raspravi o proračunu zastupnici SDA izrazili su sumnju da je predloženi proračun rezultat dogovora SNSD-a i SDP-a BiH „na štetu države BiH".

Ukoliko zastupnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu ne dignu ruku za usvajanje proračuna, to je jasan znak da je vladajuća koalicija mrtva, izjavio je Feni ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

dnevnik.ba