PRORAČUN FEDERACIJE Za smještaj studenata izdvojeno 1,660 000 KM

proračun, Federacija BIH, studenti, Natječaj, stipendija, Grad Livno, Nikola Raguž, HSP BIH
hercegovina.info

Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojske županije opredijelilo je u ovogodišnjem proračunu sredstva u iznosu od 1.660.000 KM za smještaj studenata u studentskim domovima na području Federacije.

Prema programu utroška sredstava "Tekućeg transfera za smještaj studenata u studentske centre“, kojeg je usvojila Vlada ZDK, pet studentskih centara (Studentski centar Sarajevo, Studentski centar Tuzla, Studentski centar Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Islamske zajednice u BiH) dobili su suglasnost za smještaj i prehranu 700 studenata, za koje je utvrđen mjesečni iznos subvencije po studentu od 219,00 KM.

Pored toga, iz proračuna Univerziteta u Zenici financira se smještaj i prehrana studenata iz ove županije u Studentskom centru u Zenici, koji je organizacijska jedinica ove visokoškolske ustanove, a u 2019/20. akademskoj godini smještena su 143 studenta za što su predviđena sredstva u iznosu od 313.700,00 KM.

Protokolom o subvencioniranju smještaja i prehrane studenata u studentskim centrima-domovima u Federaciji, koji su zaključili Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i nadležna župnijska ministarstva, Zeničko-dobojska županija se obvezala da subvencionira troškove smještaja i prehrane studenata u visini 60 posto kalkulativne cijene utvrđene i usuglašene na nivou Zajednice kulturnih centara Federacije, priopćeno je iz Press-službe ZDK.