Pronađen nestali Željko Lovrić

nestala osoba
Ovakvu vrstu potrage teorija traganja definira pojmom bastard search; naime radilo se o mladiću narušenog zdravlja koji je danas oko 11h. iznenadno napustio svoj dom, rekavši susjedima da odlazi od kuće.

Zabrinuti roditelji, koji su također sa zdravstvenim problemima tražili su pomoć i obratili se GSSuBiH, stanici HGSS Čitluk, koji su putem svog pročelnika Ž.Pehara, reagirali brzo i efikasno. Obavještene su sve društvene mreže, portali, oglašen nestanak sa prigodnom slikom i tekstom, te obavještene sve policijske stanice.

Nakon 17h. kad je GSSuBiH pokrenuo potragu, ubrzo su počele pristizati informacije, kojih je bilo ( kao i uvijek do sada ), i nepouzdanih, ali i onih pravih. Javio se taksist koji je prijavio da je odvezao nestalog u Mostar do Rondoa...

Pristigle su informacije da je moguće da se nestali uputio prema Sarajevu. Uključuju se GSS Jablanica i GSS Novi Grad Sarajevo, šalju ljude na aerodrom, željezničku i autobusnu postaju, obavještava se policija i hitne medicinske službe. Nešto kasnije stižu nove informacije, od građana Sarajeva da je viđen na Marijin Dvoru, nešto iza 21h.

Policija odlazi na lice mjesta i nalazi nestalog, gdje je obavljen i liječnički pregled u vozilu hitne pomoći Sarajevo, odvode ga u policijsku stanicu Centar gdje se sada nalazi u društvu pripadnika GSS Novi Grad Sarajevo, u očekivanju pristizanja rodbine koja je u putu prema Sarajevu.

Dobra koordinacija spasilačkih službi GSSuBiH, uhodan protok informacija, dobra suradnja sa policijskim službama u Širokom Brijegu, Mostaru, Jablanici i Sarajevu, urodila je plodom kad je bilo važno. Građani i taksi vozači su pokazali odgovornost i visoku svijest o potrebi za pomoći i ovo je prilika da se zahvalimo svima koji su sudjelovali u ovoj složenoj akciji traganja koja se, istini za volju odvijala u urbanim zonama, ali je iskustvo i uvježbanost spasilačkih službi GSSuBiH bilo od velike pomoći da zabrinuti roditelji pronađu svog nestalog sina.