FOTO  Promovirani prvi certificirani stručnjaci za ocjenu planova aktivnosti i studija o procjeni utjecaja na okoliš

...višeg suradnika za 155 stručnjaka iz Federacije BiH koji su uspješno položili opći i specijalistički ispit u sklopu programa edukacije za ocjenu planova aktivnosti i studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole.

U prigodnom obraćanju prvim certificiranim ovlaštenim savjetnicima i višim suradnicima, ministar Herceg je naglasio kako se od njih očekuje da svojim znanjem doprinesu  ispunjavanju povećanih okolišnih zahtjeva te djelotvornoj i učinkovitoj primjeni temeljnih pravila IPPC Direktive. 

Ono što vam svakako može poslužiti kao poticaj je činjenica da nam i izvan granica ove zemlje priznaju napredak u području zaštite okoliša, prihvaćajući nas kao ravnopravnog partnera u rješavanju problema zaštite okoliša u regiji, istaknuo je ministar Herceg podsjećajući kako je opće stanje okoliša u BiH relativno dobro.

Iako je dostignuti stupanj zaštite okoliša u BiH, zbog nedostatka javnih investicija ali i zbog  ukupne situacije u zemlji,  nešto niži u usporedbi s primjerice Republikom Hrvatskom, Slovenijom i drugim razvijenijim zemljama, ministar je i u ovoj prigodi naglasio odlučnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma da nastavi štititi okoliš u ravnoteži s gospodarskim i socijalnim interesima. - Naši su okolišni zakoni utemeljeni na iskustvima europskih zemalja i direktivama EU, te se smatraju modernim i reformskim zakonima u oblasti zaštite okoliša. S punim pravom možemo kazati da se, unatoč postojećem ustavnom hendikepu i nepostojanju izravne državne nadležnosti nad okolišnim pitanjima,  znatno brže nego neke druge zemlje u okruženju približavamo okolišnoj politici Europske Unije, a s vašim znanjem zasigurno ćemo ubrzati i implementaciju okolišnih zakona u našu praksu. Duboko sam uvjeren da ćete vi i nakon što dobijete znanjem zaslužene certifikate nastaviti svoju potragu za novim znanjima od kojih će korist imati i današnje društvo, ali još više oni koji će doći nakon nas, kazao je ministar Herceg.

Program edukacije i certifikacije stručnjak za ocjenu planova aktivnosti i studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole održan u listopadu u Neumu, te ovotjedni program u Vitezu dio su velikih i sveobuhvatnih aktivnosti na popularizaciji i promociji okolišne dozvole koje u posljednje četiri godine pod sloganom "Okolišna dozvola - Prijatelj okoliša" provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Sukladno iskazanim potrebama i interesu kandidata, Federalno ministarstvo okoliša i turizma planira organizirat dodatne ispitne rokove za polaganje općeg i specijalističkog ispita za ocjenu planova aktivnosti i studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole. U ministarstvu očekuju kako će se u program edukacije i certifikacije i dalje uključivati kandidata iz cijele Federacije BiH, od djelatnika tijela uprave, konzultantskih kuća do predstavnika operatora pogona i postrojenja koji su dobili okolišnu dozvolu ili su u procesu dobivanja iste.